Park monstruma nije ni trebalo da bude mesto lepote.

Dvadeset impozantnih, ali pomalo grotesknih skulptura se nalazi u mraku šume u blizini italijanskog gradića Bomarca. 

Zvanično ime neobičnog vrta "Parko dei Mostri" je Sveta šuma Bomarca, a u njemu možete videti veličanstvene skulpture ratnog slona, divovske ribe, džinova u borbi i sličnih nezamislivih prizora isklesanih u kamenu.

Njihovu izradu naručio je princ Pjer Frančesko Orsini 1552. godine. On je bio poznat kao mecena renesansnih umetnika, ali Park čudovišta najverovatnije nije nastao zbog njegove opčinjenosti umetnošću.

Šta ga je tačno nagnalo da naruči izradu nesvakidašnjih skulptura, nije poznato, ali stručnjaci veruju da je Orsini u njima pronašao način da prevaziđe muke koje su ga zadesile. Upravo se vratio iz krvavog rata, izgubio je prijatelja, držali su ga otmičari zbog otkupa nekoliko godina, a onda je saznao i da je preminula njegova voljena supruga.

Skulptura kornjače u Parku čudovišta kod Bomarca
Realy Easy Star / Alamy / Alamy / Profimedia Park čudovišta je prepun neobičnih skulptura

Prepun bola, želeo da stvori zaprepašćujuću vilu, pa je unajmio arhitektu Pira Ligorija koji je u to vreme bio veoma poštovan. Iako je prethodno bio poznat po tome što je dovršio katedralu Svetog Petra u Rimu nakon Mikelanđelove smrti, ovaj neobičan posao je oberučke prihvatio.

Park je ispunjen bizarnim, ali fascinantnim figurama koje ne pružaju detaljnija objašnjenja. Najupečatljiviji je prikaz glave sa otvorenim ustima, kao da vrišti.

"Sav razum je nestao", urezano je, prenosi portal "Atlas Obscura".

Skulptura u Parku čudovišta
Realy Easy Star / Alamy / Alamy / Profimedia 

Kada je tek napravljen, Park čudovišta je privlačio veliku pažnju, ali je on, nakon Orsinijeve smrti osamdesetih godina 16. veka, napušten i ubrzo zaboravljen.

Tako je bilo sve do 1938. godine, kada je na njega naišao Salvador Dali i zastao očaran ispred monumentalnih skulptura. Španski umetnik je snimio kratak film o tom neverovatnom mestu, posle čega je 1946. naslikao Iskušenje Svetog Antonija.

figura slona u parku čudovišta u bomarcu
Realy Easy Star / Alamy / Alamy / Profimedia 

Iako se ne zna tačno šta je princ mislio o samom vrtu, smatra se da je to bio njegov način da prevaziđe melanholiju.

Danas, turistima se preporučuje da uđu u džinovsku skulpturu kroz njena "usta pakla", i tamo, na jeziku, postave piknik.

(EUpravo Zato/Atlas Obscura)