U toku su planovi za stvaranje najduže kružne pešačke rute u Evropi i u svetu, dugačke 3.000 kilometara, koja će se nalaziti u Portugalu.

Cilj izgradnje ove pešačke rute je da podstakne turiste da se kreću van utabanih staza i daleko od poznatih destinacija kao što su Lisabon i Algarve. Ona će na kraju proći kroz 100 manje poznatih mesta širom zemlje.

Iako je projekat još uvek u toku, jedan deo petlje biće otvoren u malom Alenkeru, severno od Lisabona, ovog jula. Sledeća deonica će biti napravljena u priobalnom Alentežu na jugu Portugala, a zatim sledi planinski Tras-os-Montes na severu, sa 15 ruta koje će biti otvorene do kraja godine, a staza će biti završena u roku od tri godine.

Iskoračite sa utabanih staza u Portugalu

Ruta "360 stepeni" je ideja entuzijaste koji voli pešačenje i konsultanta za komunikacija Rikarda Bernardesa, koji se nada da će ruta "preraspodeliti turizam u delove Portugala koji su trenutno malo poznati".

Iako to neće biti najduža staza na svetu - ta čast pripada Velikoj stazi u Kanadi od 24.000 km - Palmilhar Portugal (Pešački Portugal – ime rute) će biti najduža kružna ruta na svetu. To će biti otprilike dužina evropske Via Francigena (Franački put - drevno hodočašće od Kenterberija do Rima).

"Ideja mi je pala na pamet kada sam hodao stazom i pitao se, šta ako ona obiđe celu zemlju i vrati se na istu tačku bez prekida?", objašnjava Bernardes.

Na ruti ima ponešto za svakoga

Iako je nazvan Pešački Portugal, projekat vredan 3,5 miliona evra - koji se obavezuje da će uvek biti na javnom zemljištu, pretežno pešačkom i bez asfalta - takođe će biti otvoren za bicikliste u nekim delovima, a ima cilj da uključi staze dostupne osobama sa smanjenom pokretljivošću.

Staza će imati i svoju aplikaciju koja nudi aktuelne informacije o sledećoj lokaciji duž rute i mogućnosti za rezervisanje smeštaja, obroka i karata za sportske i kulturne događaje.

Staza sa punom uslugom zahteva učešće i ulaganje lokalnih saveta i preduzeća, tako da ništa nije zagarantovano, ali digitalni i fizički "pasoš", koji se može otisnuti duž rute, takođe je u toku.

Pešački Portugal: Šta očekivati od prvih staza

Lokalno poznat kao "grad jaslica", Alenkuer u obliku amfiteatra, gde će Pešački Portugal biti otvoren u julu, posvećen je arheologiji, paleontologiji i istoriji. Njegova glavna turistička manifestacija, Vaznesenje Gospodnje, održava se svake godine u maju ili junu.

Kasnije tokom godine ruta će se protezati do ruralnog i retko naseljenog južnog priobalnog regiona Alenteho. Ovde ćete pronaći 100 kilometara nacionalnih parkova gde se nalaze netaknuta obala, prirodne luke, gde možete da posmatrate delfine, divlje konje i neke od najvećih svetskih šuma hrasta.

Ruti će se kasnije 2024. pridružiti udaljeni region Tras-os-Montes na severoistoku. Lokalno nazvana oblast Hot Land, koja se može pohvaliti Uneskovom svetskom baštinom i rezervatom biosfere, ima brojne maslinjake, voćnjake i vinograde.

(JA/EUpravo zato/Euronews)