Malaga ima prosečnu temperaturu od 18.7 stepeni Celzijusa, a kišu u ovom gradu možete osetiti samo 50 dana u toku godine. Zato je za ljubitelje sunca, ovo savršen evropski grad.

Ovaj grad ima i najtopliju zimu u Evropi sa prosečnim temperaturama oko 16 stepeni Celzijusovih. Ona ovde traje od decembra do februara.

Malaga
Walter G Arce Sr Grindstone Medi / Zuma Press / Profimedia 

Malaga je šesti po veličini grad u Španiji i kao grad sa obale Sunca kako nazivaju krajnji jug Španije, je i prvi pik Skandinavaca kada je u pitanju odmor u zimskim mesecima.

Evropljani sa severa se često odlučuju i na kupovinu nekretnina u kojima planiraju da provedu penzionerske dane. Za to je zaslužna savršena klima za kojom tragaju mnogi.

Ovaj šarmantni grad Andalzuje je mesto rođenja velikog umetnika Pabla Pikasa i čuvenog glumca, miljenika dama - Antonia Banderasa, ali i dom mnogima omiljenog sladoleda „malaga".

Osim njega, na listi sunčanih gradova našli su se i španski Alikante i Mursija, Sevilja, Saragosa i Kordoba, kao i Madrid, a od gradova iz drugih država tu su i Katanija u Italiji, Atina u Grčkoj, kao i Marsej u Francuskoj.

Atina
Giannis Alexopoulos/NurPhoto/Shu / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Španci ostaju napolju do kasnih sati jer ovde obiluju duge i tople letnje noći, a Malaga nije izuzetak. Lokalci praktikuju kasni ručak ili ranu večeru i porodična druženja na terasama i dvorištima.

Restorani i barovi uglavnom otvaraju kuhinje za ručak između 12.30 i 13.30, a što se tiče večere, restorani počinju da poslužuju hranu oko 20.30 ili 21 sat, ali ako se pojavite čim se kuhinja otvori, verovatno ćete biti jedina osoba tamo.

Zapravo oko 22h, pa i kasnije je to neko vreme kada većina Andalužana praktikuje da sedne za večeru.

(M.A./EUpravo zato/rts.rs, travelmagazine.rs)