Evropska prestonica, glavni grad Mađarske - Budimpešta - zauzela je prvo mesto na listi najboljih gradova na svetu za kombinovanje rada i odmora, ili "workcation" (kombinacija reči "work" i "vacation", odnosno posao i odmor), koju je sastavila kompanija International Workplace Group, koja se bavi fleksibilnim i hibridnim radnim prostorima.

Rezultati se zasnivaju na internim istraživanjima, kao i na anketi sprovedenoj među 1.000 hibridnih radnika iz kancelarija širom sveta.

Hibridni i rad na daljinu, koji su postali popularni tokom pandemije kada su kompanije širom sveta privremeno zatvorile kancelarije da bi ispunile zdravstvene standarde, postali su trajni način rada za mnoge kompanije.

Broj ljudi koji rade od kuće povećao se pet puta između 2019. i 2023. godine, a 40 odsto zaposlenih u Sjedinjenim Američkim Državama trenutno radi na daljinu barem jedan dan nedeljno, prema izveštaju Stanford Instituta za istraživanje ekonomske politike.

"Zahvaljujući tehnologiji, koja omogućava rad sa bilo kog mesta na svetu gde postoji kvalitetna internet veza ... nije iznenađenje što sve više pojedinaca prihvata ideju kombinovanja rada sa putovanjem, bilo da je to nekoliko dana produženog odmora, ili nekoliko meseci kao digitalni nomad", rekao je Mark Dikson, osnivač i izvršni direktor kompanije International Workplace Group.

Prema izveštaju IWG-a, 84 odsto hibridnih radnika je produžilo ili bi razmotrilo produženje odmora kada bi radili na daljinu, dok je 75 odsto reklo da "sloboda rada sa bilo kog mesta povećava njihovo zadovoljstvo na poslu".

Devojka za laptopom.
Antonio Guillen Fernández / Panthermedia / Profimedia 

IWG je uporedio 30 gradova širom sveta ocenjujući ih na skali od 10 u sledećim kategorijama:

  1. Klima
  2. Kultura
  3. Smeštaj
  4. Transport
  5. Hrana
  6. Troškovi života (cena kafe)
  7. Sreća
  8. Brzina interneta
  9. Održivost
  10. Dostupnost fleksibilnih radnih prostora

Ovi kriterijumi su izabrani kako bi "pomogli u merenju koliko će udobni ili pogodni biti inostrani uslovi, posebno kada se uzmu u obzir radne obaveze", rekao je Dikson za CNBC Make It.

"Pored osnovnih zahteva za život (smeštaj, transport i hrana itd.), postoje ključni faktori koji mogu imati značajan uticaj na produktivnost radnika, kao što su brzina interneta i dostupnost fleksibilnih radnih prostora," dodao je.

Budimpešta je ove godine zauzela prvo mesto, postižući visoke ocene u kategorijama smeštaja (9.5/10), transporta (9.5/10), održivosti (8.5/10) i brzine interneta (8/10).

Mađarska prestonica je "poznata po svojoj klasičnoj arhitekturi, privlačeći oko 12 miliona međunarodnih turista godišnje ... Takođe, može se pohvaliti sa preko 200 muzeja i galerija, živopisnim kvartovima i brojnim zelenim površinama, što je čini idealnim izborom za digitalne nomade," prema izveštaju.

Top 10 gradova za rad na daljinu, prema IWG-u:

  1. Budimpešta
  2. Barselona
  3. Rio de Žaneiro
  4. Peking
  5. Lisabon
  6. Njujork
  7. Singapur
  8. Džakarta
  9. Los Anđeles
  10. Milano

Barselona, koja je prošle godine bila na vrhu liste, i dalje je omiljena među hibridnim radnicima. Pored vize za digitalne nomade, pouzdane transportne infrastrukture i relativno pristupačnih troškova života, španski grad nudi i "živahnu atmosferu, zadivljujuću arhitekturu i gotovo celogodišnje sunce," navodi se u izveštaju.

Barselona je postigla visoke ocene u kategorijama transporta (9/10), klime (8.5/10) i smeštaja (8.5/10), koje mere cenu mesečne transportne karte, ukupne sate sunčeve svetlosti godišnje i prosečnu cenu rente mesečno.

Gradovi u Aziji takođe su bili istaknuti na ovogodišnjoj listi, sa Pekingom, Singapurom i Džakartom među prvih 10. Peking je ove godine pao za jedno mesto, zauzevši četvrto mesto.

U međuvremenu, Singapur je ostvario impresivan skok od 14 mesta u odnosu na prošlu godinu, zauzevši sedmo mesto. Grad-država je izuzetno dobro ocenjen u kategorijama kvaliteta interneta (10/10) i održivosti (9/10).

Singapur, koji se može pohvaliti drugim najboljim aerodromom na svetu, služi kao "globalna kapija za Jugoistočnu Aziju", što ga čini privlačnom destinacijom za putnike. Singapur je takođe proglašen za najsrećniju zemlju Azije drugu godinu zaredom, a na putu je da do 2025. godine ponudi pokrivenost 5G mrežom širom ostrva, prema IWG-u.

"Ovaj trend će se dalje ubrzavati, i videćemo sve više kompanija koje prihvataju politike rada sa bilo kog mesta kako bi poboljšale ravnotežu između poslovnog i privatnog života zaposlenih i povećale svoju atraktivnost kao poslodavac," rekao je Dikson.

(JA/EUpravo zato)