Brisel je postao prvi region u Belgiji koji je zvanično priznao belgijsku čokoladu kao nematerijalno kulturno nasleđe. Profesionalci iz industrije se nadaju da će ovaj potez inspirisati i druge regionalne vlade da učine isto.

U utorak je tim povodom održan događaj u Galeriji Sen Ibert, gde je pralina izumljena 1912. godine od strane Žana Nojhausa mlađeg. Zvanično priznanje rezultat je predloga koji je podnela neprofitna organizacija "Volim belgijsku čokoladu" (I Love Belgian Chocolate).

"Nakon piva, spekuloos keksa i pomfrita, bilo je krajnje vreme da uvrstimo i belgijsku čokoladu na listu briselskog nasleđa", izjavila je državna sekretarka za kulturno nasleđe Brisela, Ans Persoons (Vooruit).

Belgija je jedan od vodećih svetskih izvoznika čokolade, odmah iza Nemačke, prema podacima belgijske asocijacije proizvođača čokolade Choprabisco. Uprkos uspehu, ovaj sektor se suočava sa sve većim finansijskim pritiscima usled rasta cena sirovina i troškova proizvodnje.

Odluku odlazeće briselske vlade čokoladžije su pozdravile kao priznanje njihovom radu kroz decenije. „Ova čast se vidi kao omaž ne samo osnivačima kompanije Neuhaus, već i celokupnom belgijskom sektoru čokolade, naglašavajući kolektivnu snagu i raznolikost koje definišu belgijsku čokoladu na svetskoj sceni“, izjavila je Barbara Biliet, direktorka marketinga kompanije Neuhaus za "Brisel tajms" (The Brussels Times).

Iako belgijska čokolada već uživa visok ugled u svetu, kontinuirano priznavanje njenog kvaliteta može dodatno doprineti budućnosti sektora.

shutterstock_1401686579.jpg
Foto: Shutterstock

"Ovo priznanje će verovatno imati pozitivan uticaj na ceo belgijski sektor čokolade. Ono jača percepciju belgijske čokolade kao vrhunskog proizvoda", dodala je Biliet.

Prema rečima generalnog direktora kompanije Leonidas, Filipa de Selijea, upravo taj kvalitet održava sektor otpornim. On novo priznanje vidi kao priznanje prošlih dostignuća i nadu za budući razvoj, poručivši da se nada kako će ovo pomoći da se postave temelji za budućnost belgijske čokolade.

Iako se ne očekuju trenutne promene usled priznanja koje je donela Briselska regija, ovo je prvi korak ka širem svetskom priznanju.

"Nadamo se da će nas uskoro priznati i druga dva belgijska regiona – Flandrija i Valonija. Nakon toga, želeli bismo da belgijska čokolada dobije i status svetskog nasleđa UNESCO-a. To bi značajno doprinelo našem ugledu", dodao je de Selije.

Iako je Brisel dom mnogim čokoladžijama, samo 10 posto proizvođača nalazi se u glavnom gradu, prema podacima belgijskog statističkog zavoda Statbel. Oko 24 posto se nalazi u Valoniji, dok je čak 66 u Flandriji.

"Takođe sarađujemo sa sve tri regionalne vlade kako bismo zaštitili brend ‘Belgijska čokolada’. Drago nam je što je Brisel svestan svog uticaja. Nadam se da će biti dobar lider", rekao je De Selije.

(EUpravo zato.rs)