Mađarski investitori optužili su Španiju da ignoriše osnovne slobode Evropske unije tako što je stavila veto na njihov pokušaj da kupe španskog proizvođača vozova Talgo zbog zabrinutosti oko veza Budimpešte sa Rusijom, ali su istakli da su zainteresovani za oživljavanje sporazuma.

Španska vlada je u avgustu blokirala ponudu mađarskog konzorcijuma Ganc-MaVag od 600 miliona evra za Talgo zbog, kako su naveli, "javne bezbednosti i reda".

U svom prvom intervjuu nakon veta, predsednik kompanije Ganz-MaVag Đerđ Bača rekao je za Financial Times da je španska vlada ostavila po strani slobodno preduzetništvo u Evropi.

"Naročito slobodno kretanje kapitala, iz političkih interesa. Ne postoji drugi način da se to izrazi".

Pokrenuće pravni spor

Njegovi komentari će podstaći tenzije sa Španijom. Konzorcijum je rekao da će pokrenuti pravni spor protiv odluke Madrida, počevši od Vrhovnog suda Španije.

Slobodno kretanje kapitala jejedna od četiri osnovne slobode EU, uz slobodno kretanje robe, usluga i ljudi, ali države članice mogu biti izuzete iz sigurnosnih razloga. Tvrdnje da je princip prekršen mogu biti razmatrane pred Sudom pravde Evropske unije.

Španija je klasifikovala dokumenta koja objašnjavaju njenu odluku, ali visoki zvaničnik španske vlade rekao je da je jedna od briga bila da bi vlada Mađarske, koja je prijateljski nastrojena prema Rusiji, mogla da dobije Talgo tehnologiju koja bi mogla biti korisna u rekonstrukciji Ukrajine nakon rata.

Bača je rekao da nije čuo da je tehnologija problem sve dok to nije pročitao u novinama.

"Borimo se protiv izgovora ili napada koje ne možemo razumeti, Španska vlada ne deli svoje argumente, i mi ne verujemo da imaju profesionalne ili pravne argumente. Ne želimo da zaboravimo špansko tržište", rekao je Bača.

Bača je naglasio da je mađarski konzorcijum spreman da prevaziđe "dvostruke standarde" Španije i pokuša ponovo da postigne dogovor. Bača je negirao bilo kakvu rusku povezanost u poslu, ali je priznao da je MaVag do nedavno imao ruskog poslovnog partnera, bio je suvlasnik proizvodnog preduzeća sa ruskom firmom Transmashholding do 2022. godine.

(EUpravo zato/FT)