Finska vlada želi da zabrani državljanima Rusije kupovinu nekretnina u Finskoj, izjavio je ministar odbrane te zemlje Anti Hakanen.

Odnosi između Finske i susedne Rusije su se pogoršali nakon početka rata u Ukrajini 2022. godine, što je podstaklo Helsinki da se pridruži vojnom savezu NATO nakon decenija neutralnosti.

Predložena zabrana kupovine nekretnina izuzela bi građane sa dvojnim državljanstvom i Ruse sa stalnim boravkom u Finskoj ili drugim zemljama Evropske unije, a predmet je stručnih konsultacija pre nego što bude podneta na glasanje u parlamentu.

"Regulacije su usmerene na sprečavanje mogućih neprijateljskih uticaja na Finsku", rekao je Hakanen na konferenciji za novinare.

Ministar je rekao da Finska već nadzire oko 3.500 nekretnina u zemlji povezanih sa ruskim vlasnicima, ali nije izneo detalje.

Helsinki već neko vreme pokušava da ograniči kupovinu nekretnina od strane ruskih građana u blizini strateških lokacija na osnovu postojećih propisa, blokirajući tri kupovine u oktobru prošle godine i još tri u januaru ove godine, piše Rojters.

Finska, koja deli granicu dugu 1.340 km sa Rusijom, zatvorila je sve prelaze između dve zemlje i optužila Kremlj da koristi migracije kao oružje, ohrabrujući azijske i afričke migrante da tamo traže azil.

(JA/EUpravo zato)