Zajam Svetske banke u iznosu od 65 miliona dolara za održavanje infrastrukture železnice Srbije predstavlja drugu tranšu Višefaznog programskog pristupa (MPA) za Projekat modernizacije železničkog sektora u Srbiji, kroz koji se našoj zemlji pomaže da izgradi bezbedniji, efikasniji i klimatski prihvatljiviji železnički sektor.

Srbija je u prethodnom periodu investirala značajna sredstva u proširenje svoje železničke mreže.

Do sada je uloženo više od 2,3 milijarde dolara, a nastavak investicija se predviđa i tokom narednih pet - šest godina.

Kako se navodi u saopštenju, redovno održavanje je od presudnog značaja da bi se očuvali rezultati ovih velikih javnih ulaganja, i da bi se osigurali kvalitet i bezbednost usluga javnog prevoza.

„Cilj ove faze projekta je da se povećaju kapaciteti za kvalitetnije održavanje postojeće železničke infrastrukture, modernizuju objekti za održavanje na železnici i unaprede upravljanje imovinom i planiranje", rekao je Nikola Pontara, direktor Kancelarije Svetske banke u Srbiji.

On je dodao da se u ovoj fazi programa otvara mogućnost i za veće učešće privatnog sektora u izgradnji intermodalnih objekata i veza na nivou `poslednjeg kilometra` mreže. 

Kao što je bio slučaj i sa Fazom 1, ove aktivnosti MPA, i ovu novu fazu projekta jednakim iznosima sredstava zajednički sufinansiraju Svetska banka i Francuska agencija za razvoj, što odražava usaglašenost ključnih prioriteta ovih institucija u oblastima poput zelenog saobraćaja i regionalnih integracija.

(M.A./EUpravo zato/biznis.rs)