Atinske vlasti su ove nedelje bile prinuđene da zatvore Akropolj jer su temperature premašile 40 stepeni u većem delu centralne i južne Grčke.

Međutim, to nije jedina evropska zemlja koja ima neuobičajeno velike vrućine u ovom periodu godine, zbog čega se javlja bojazan da će se ponoviti prošlogodišnje ekstremne vremenske prilike.

Kako se Mediteran usled klimatskih promena zagreva brže u odnosu na ostatak sveta, turističke destinacije na ovom području su posebno pogođene. Prethodne godine su temperature duž mediteranske obale Turske dostigle čak 12 stepeni iznad sezonskog proseka. Tu je i strah od požara kakvi su prošle godine izbijali u okrugu Pafos na Kipru.

I Španija je osetila posledice ekstremnih vremenskih promena. Aerodrom Palma je zbog poplava bio primoran da privremeno ukine letove, dok je žuto upozorenje za obilne padavine i kišu bilo aktivno u Mursiji.

To je deo šireg trenda globalnih temperaturnih rekorda koji se konstantno obaraju u poslednjih 12 meseci i donose suše i poplave.

Dok stručnjaci upozoravaju da je primarni pokretač ubrzanih klimatskih promena ljudski faktor, u čitavu priču se umešao i El Ninjo koji je doprineo višim temperaturama tokom prošle godine. Ipak, vremenski fenomen El Ninjo, koji može da prouzrokuje ekstremne uslove poput šumskih požara i tropskih ciklona, trebalo bi kasnije ove godine da se pretvori u La Ninju koja donosi osveženje, objavila je Svetska meteorološka organizacija.

Šta bi trebalo da uradite ako planirate odmor u južnoj Evropi ovog leta?

Euronews Travel je razgovarao sa stručnjacima za klimu, kao i osiguravajućim kućama kako bi saznao šta možete da očekujete i šta možete da uradite ako na vaše putovanje utiču ekstremni vremenski uslovi.

Da li putno osiguranje pokriva putovanja pod uticajem ekstremnih vremenskih uslova?

Putno osiguranje je osmišljeno tako da pokrije nepredviđene događaje, kao što su hitni medicinski troškovi, izgubljene ili ukradene stvari i otkazivanje u poslednjem trenutku.

U nekim slučajevima, možete dobiti nadoknadu ako je vaše putovanje otkazano zbog ekstremnih vremenskih uslova - ali se obično primenjuju određeni uslovi.

"U slučaju otkazivanja putovanja zbog ekstremnog toplotnog talasa kada nema vladinog saveta, putno osiguranje možda neće obezbediti pokriće za otkazivanje putovanja", objašnjava Džonatan Frankam, generalni direktor pružaoca putnog osiguranja World Nomads Europe.

Ako vam je lekar savetovao da ne putujete zbog uticaja vremenskih prilika na vaše zdravlje, možda imate pravo na nadoknadu.Takve tvrdnje će se "procenjivati od slučaja do slučaja", objašnjava Frankham.

Svakako, pre nego što uplatite putno osiguranje, obavezno proverite u kojim situacijama će otkazivanje puta biti pokriveno, jer se to razlikuje u različitim osiguravajućim kućama. Pojedine osiguravajuće kuće u Evropi su počele u svoje polise da dodaju uslove koji se tiču otkazivanja usled vremenskih prilika.

Ako zbog vremenskih prilika vaše putovanje otkaže avio-kompanija ili agencija, verovatno će vam biti ponuđena nadoknada i zamena putovanja ili povraćaj novca.

Retko, kao što je to bilo u slučaju požara na Rodsu koji je prošlog leta pogodio 25.000 turista, odštetu je ponudila lokalna vlada.

Kako još putno osiguranje može pomoći ukoliko ste na odmoru tokom toplotnog talasa?

Bez obzira da li vaše osiguranje pokriva otkazivanje putovanja zbog toplotnog talasa ili ne, ono i dalje može biti od neprocenjive važnosti kada temperature porastu.

Zdravstveni rizici koji se javljaju kao posledica visokih temperatura mogu da budu iscrpljenost i toplotni udar, ali i srčani i moždani udar, stanja opasna po život. Jedna studija je sugerisala da su visoke temperature tokom 2022. godine možda bile odgovorne za 70.000 smrtnih slučajeva u Evropi.

Vrućina u Veneciji
MvS / SplashNews.com / Splash / Profimedia Turisti pokušavaju da se zaštite od vrućine u Veneciji

Putno osiguranje može vam pružiti potrebnu medicinsku pomoć ako se suočite sa bilo kojim od ovih problema.

"Ako toplotni talas negativno utiče na zdravlje putnika i oni nisu u mogućnosti da nastave sa putovanjem, putno osiguranje sa pokrićem za prekid putovanja može pomoći u nadoknadi troškova neiskorišćenih putnih aranžmana i dodatnih troškova nastalih zbog prekida istog", objašnjava Frankham.

Da li bi trebalo da otkažete svoje putovanje zbog toplotnog talasa?

Osim u slučajevima kada je vlada države u koju putujete izdala upozorenje ili imate lekarsko uverenje da ne možete da boravite na destinaciji pogođenoj toplotnim talasom, malo je verovatno da će vam osiguravajuća kuća nadomestiti novac ukoliko otkažete putovanje.

Zato je - kada se već pogodilo da u periodu vašeg odmora destinaciju zadesi toplotni talas - važno da pratite savete lokalnih institucija o ponašanju, kao i da se pridržavate smernica koje se odnose na zdravlje. To obično podrazumeva mere poput dodatnog unošenja tečnosti i izbegavanja fizičke aktivnosti, naročito na otvorenom u određenim delovima dana.

Vrućine
MONDO/Stefan Stojanović 

Stariji putnici i oni sa određenim zdravstvenim problemima treba da budu posebno oprezni kada su temperature visoke. Ako vaš ugovoreni izlet uključuje avanturu na otvorenom, poželjno je da se obratite agenciji ili organizatoru izleta, i tražite drugi termin.

Ako tek treba da rezervišete letnji odmor, razmislite o destinacijama koje su manje pogođene porastom temperatire - na primer u severnoj Evropi - ili odložite putovanje do rane jeseni.

Kako bi ekstremne vremenske prilike mogle uticati na polise putnog osiguranja u budućnosti?

Leta u Evropi nastavljaju da obaraju toplotne rekorde i nema naznaka usporavanja trenda.

"Sa sigurnošću možemo reći da ćemo imati još jednu rekordnu godinu", kaže Tamsin Grin, meteorolog iz "Weather and Radar" i dodaje:

"Trendovi rasta globalnih temperatura su nesporni"

Dugoročno gledano, to bi moglo da utiče na polise putnog osiguranja u budućnosti.

"Kompanije za putna osiguranja pomno prate učestalost ekstremnih vremenskih događaja i ako njihov broj poraste, industrija će morati da reaguje na sličan način kao što je reagovala tokom pandemije", kaže Frankham.

(M.A./EUpravo zato/Euronews.com)