Veljko Katanić iz Stapara kod Sombora ima 23 godine. Poljoprivredu je zavoleo još kao mali jer je kako kaže, uz dedu i oca, stalno išao u polje i na njivu i vremenom mu se to svidelo.

"Povećanjem obima našeg posla, proširivanjem i obnavljanjem nove mehnizacije sve je bilo zanimljivije i drugačije, tako da mi nije bilo teško da zavolim ovaj posao", kaže Veljko.

A kako je došlo do povećanja obima posla u gazdinstvu Katanića?

Gazdinstvo porodice Katanić smešteno je u ravničarskom predelu gde je zemlja prve klase i dosta je plodna i samo ovo mesto ali i okolna mesta bave poljoprivredom i zemljoradnom baš zbog plodnosti zemljišta.

Veljko kaže da se njegova porodica bavi ratarstvom.

"Proizvdili smo prethodnih godina soju, šećernu repu, pšenicu, nešto malo suncokreta..", navodi on.

Katanići su od Evropske unije dobili više od 44 hiljade evra za nabavku nove opreme kroz Instrument pretpristupne pomoći za ruralni razvoj (IPARD).

Ovim novcem Katanići su obnovili veći deo mehanizacije koju poseduju, što je značajno unapredilo njihovo poslovanje, kaže Veljko.

"Mi smo putem interneta videli da izlaze konursi za subvencije, povraćaj sredstava i donacije EU i rešili smo da pokušamo da to nekako ostvarimo. To nije ni najmanje jednostavno i to je jedan proces koji traje, ali uz mali napor, uspeli smo sve to da ostvarimo", navodi Veljko.

On kaže da su pomoću IPARD sredstava dosta napredovali.

"Obnovili smo dobar deo naše mehanizacije i samim tim smo i olakšali ovaj naš posao i ubrzali ga", kaže on.

Posao poljoprivrednika izazovan i zanimljiv

Veljko voli posao poljoprivrednika jer u njemu vidi svakodnevne izazove.

"U mom poslu sviđa mi se to što nikad nije dosadno ni monotono, uvek se dešavaju neke nove stvari, svakodnevne su neke druge radnje, ima i problema, ali i puno dobrih stvari i to mi se svidelo u ovom poslu. Samim povećanjem našeg posla i proširivanjem, obnavljanjem nove mehanizacije, svakim danom je sve zanimljivije i drugačije", zaključuje Veljko.

Poljoprivrednicima u Srbiji Evropska unija omogućila je pristup 175 miliona evra iz IPARD fondova, i to samo za period od 2014. do 2020. godine.

(M.A./EUpravo zato/ europa.rs)