Švedska je najnovija članica Evropske unije koja je uvela obavezno označavanje porekla mesa u restoranima, dok Evropska komisija nagoveštava sličnu inicijativu na nivou EU u svojoj strategiji za budućnost poljoprivrede.

Evropski propisi već zahtevaju da na tržištu bude jasno označeno poreklo goveđeg, svinjskog, ovčijeg, jarećeg i živinskog mesa. Međutim, ne postoji obaveza na nivou EU da se poreklo mesa naznači i u restoranima.

Ipak, talas evropskih zemalja već je preduzeo sopstvene mere kako bi osigurao transparentnost – Slovačka je još 2019. godine uvela obavezno označavanje porekla mesa u restoranima, menzama, bistroima i na festivalima, dok je Finska primenila iste propise iste godine.

Ova regulativa u početku je nailazila na otpor ugostitelja, posebno zbog administrativnih opterećenja. U Slovačkoj je pronađeno kompromisno rešenje – ako označavanje porekla na meniju predstavlja preveliki teret, restorani su dužni da tu informaciju učine dostupnom na oglasnoj tabli ili na zahtev potrošača. Slične primedbe javile su se i u Finskoj, ali nisu bile značajne.

Evropski trend označavanja porekla mesa

Nemačka Asocijacija za živinu (ZDG) apelovala je na buduću saveznu vladu da usvoji iste mere.

Prošlog meseca, Estonija je objavila nacrt amandmana kojim bi se poreklo mesa obavezno označavalo u ugostiteljskim objektima, dok je istog dana Francuska donela uredbu kojom se uvodi obavezno označavanje porekla svih vrsta mesa koje se služe u restoranima.

U Francuskoj je ova mera naišla na odobravanje kako proizvođača, tako i ugostitelja.

"Potrošnja svinjetine raste, a ljudi često ne znaju odakle dolazi meso koje jedu", izjavila je Ani Ričard, direktorka francuskog udruženja za svinjsku industriju (INAPORC) za Euractiv. Prema istraživanju INAPORC-a iz 2024. godine, čak 80 odsto Francuza želi da zna poreklo mesa koje konzumira i preferira domaće proizvode.

Slično tome, Jan Nedelek, direktor francuskog udruženja za živinsku industriju (ANVOL), pozdravio je ovu odluku, ističući da će ona "favorizovati francuske proizvode".

Hrana u Pariskom restoranu
Hrana u restoranu u Parizu Foto: EUpravo zato/Milena Antonijević

Prema Alanu Fontainu, predsedniku Francuskog udruženja ugostitelja, ova mera bi mogla da podstakne potrošače da se više okreću domaćem mesu.

Međutim, pojedini proizvođači smatraju da bi obavezno označavanje porekla trebalo proširiti i na druge proizvode. Ričard je izrazila žaljenje što se ova obaveza odnosi samo na meso, ali ne i na suhomesnate proizvode, iako su oni često prisutni u restoranima i barovima.

Nedelek je takođe naglasio da je tokom probnog perioda u Francuskoj 2023. godine samo 15 odsto vlasnika restorana primenjivalo zakon, jer nisu bili upoznati s njim.

Da li će EU uvesti jedinstvena pravila?

Evropska komisija je u svojoj "Viziji za poljoprivredu" najavila da će predložiti proširenje obaveznog označavanja porekla hrane.

Međutim, pitanje nije toliko jednostavno – kada su Austrija i Nemačka pokrenule debatu među ministrima poljoprivrede EU o proširenju ove obaveze na sve vrste hrane, inicijativu je podržalo samo desetak zemalja.

Ipak, osam zemalja EU – Francuska, Finska, Grčka, Italija, Litvanija, Portugal, Rumunija i Španija – već su usvojile nacionalne propise o označavanju porekla za određene prehrambene proizvode.

Pravila o obaveznom označavanju mesa u restoranima i kantinama mogla bi biti prvi korak ka širem evropskom dogovoru.

Evropski komesar za poljoprivredu, Kristof Hansen, prošle nedelje je na sajmu poljoprivrede u Parizu izjavio da je "veoma otvoren za ideju" da označavanje porekla mesa postane obavezno u celoj EU.

(EUpravo zato)