Svi poljoprivrednici koji uz pomoć IPARD III fonda Evropske unije žele da dobiju podršku za fizičku imovinu, izgradnju i opremanje obejkata, kao i za podizanje višegodišnjih proizvodnih i matičnih zasada, mogu da se prijave do 26. jula.

Informaciju o produžetku roka je potvrdila Uprava za agrarna plaćanja.

"Prvi javni poziv za podnošenje zahteva za odobravanje projekta za IPARD podsticaje za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava u izgradnju i opremanje objekata, kao i podizanje višegodišnjih proizvodnih i matičnih zasada, u okviru IPARD III programa, objavljen 23. februara 2024. godine, sa Izmenom broj 1 Javnog poziva od 23. maja 2024. godine, menja se u delu koji se odnosi na rok za podnošenje zahteva", navode u saoopštenju.

Kako dodaju, u skladu sa tom izmenom, moguće je prijaviti se sve do 26. jula 2024. godine.

Uprava za agrarna plaćanja precizira šta je tačno predmet ovog javnog poziva. To su, ističe se, investicije u fizičku imovinu i prihvatljivi troškovi u izgradnju objekta, izgradnju objekta sa opremanjem tog objekta, podizanje novog ili obnavljanje postojećeg višegodišnjeg proizvodnog zasada voća. Takođe, podizanje novog matičnog zasada viših fitosanitarnih kategorija sadnog materijala voća, kao i novog matičnog zasada viših fitosanitarnih kategorija sadnog materijala grožđa.

plastenik sa jagodama
Lukasz Janyst / Panthermedia / Profimedia 

Investicije u nabavku opreme takođe mogu biti predmet ovog javnog poziva, ali samo u okviru investicije u izgradnju objekata, odnosno investicije u podizanje višegodišnjih proizvodnih i matičnih zasada.

Obuhvaćeni su sektori mleka, mesa, voća, povrća, žitarica i industrijskog bilja, grožđa, jaja i ribarstva.

Za ovaj Javni poziv opredeljena su značajna sredstva u iznosu od 41 milion evra. U okviru ove Mere, korisnik može da ostvari IPARD podsticaje, bez obzira na ukupnu vrednost investicije, u iznosu od 20.000 do 1.000.000 evra

Ko može da konkuriše?

Cilj ove IPARD Mere jeste da se postignu potrebni EU standardi i da se povećaju ukupne performanse u navedenim sektorima.

Osim toga, investicije koje se finansiraju kroz ovu Meru 1, doprineće produktivnosti i konkurentnosti ciljanih sektora, a olakšaće i bolje pozicioniranje proizvoda na tržištu i povećanje izvoza.

Mogu se prijaviti preduzetnici, privredna društva i zemljoradničke zadruge.

Kao i u svakoj IPARD Meri osnovno je da pravno lice ima registrovano gazdinstvo u aktivnom statusu, da bude upisano u Agenciji za privredne registre i da nema neizmirenih dospelih obaveza po osnovu javnih prihoda".

Procedura dobijanja ovog podsticaja ume da bude zahtevna ali se isplati. Oko 1.500 gazdinstava i firmi iz Srbije je do sada uspešno dobilo IPARD donaciju.

Prvi korak je da kontaktirate podršku čiji kontakt možete pronaći na zvaničnom sajtu ovog fonda.

Podsetimo, u novom ciklusu IPARD programa poljoprivrednicima iz Srbije će biti na raspolaganju 288 miliona evra bespovratnih sredstava Evropske unije i još 90 miliona sredstava Republike Srbije.

(EUpravo zato)