Svi poljoprivrednici koji uz pomoć IPARD fonda žele da dobiju podršku za fizičku imovinu, izgradnju i opremanje obejkata, kao i za podizanje višegodišnjih proizvodnih i matičnih zasada, mogu da se prijave do 21. juna.

Poziv u okviru IPARD III programa, objavljenog 23. februara 2024. godine, menja se u delu koji se odnosi na rok za podnošenje zahteva.

Obuhvaćeni su sektori mleka, mesa, voća, povrća, žitarica i industrijskog bilja, grožđa, jaja i ribarstva, a sve informacije o pozivu i izmenama dostupne su na telefonima Info-centra Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede: 011/260-79-60 ili 011/260-79-61, kao i kontakt centra Uprave za agrarna plaćanja 011/30-20-100 ili 011/30-20-101, svakog radnog dana od 7:30 do 15:30 časova.

Predmet ovog Javnog poziva su investicije u fizičku imovinu i prihvatljivi troškovi u izgradnju objekta, izgradnju objekta sa opremanjem tog objekta, podizanje novog ili obnavljanje postojećeg višegodišnjeg proizvodnog zasada voća, podizanje novog matičnog zasada viših fitosanitarnih kategorija sadnog materijala voća, kao novog matičnog zasada viših fitosanitarnih kategorija sadnog materijala grožđa.

Investicije u nabavku opreme, takođe mogu biti predmet ovog javnog poziva, ali samo u okviru investicije u izgradnju objekata, odnosno investicije u podizanje višegodišnjih proizvodnih i matičnih zasada.

Ko može da konkuriše?

Cilj ove IPARD Mere jeste da se postignu potrebni EU standardi i da se povećaju ukupne performanse u sektorima: mleko i mlečni proizvodi, meso i proizvodi od mesa i voće, povrće, grožđe, jaja, ribe i ostali usevi.

Osim toga, investicije koje se finansiraju kroz Meru 3, doprineće produktivnosti i konkurentnosti ciljanih sektora, a olakšaće i bolje pozicioniranje proizvoda na tržištu i povećanje izvoza.

Mogu se prijaviti preduzetnici, privredna društva i zemljoradničke zadruge.

Kao i u svakoj IPARD Meri osnovno je da pravno lice ima registrovano gazdinstvo u aktivnom statusu, da bude upisano u Agenciji za privredne registre i da nema neizmirenih dospelih obaveza po osnovu javnih prihoda".

Povrat od 20.000 do 1,3 miliona evra

Prihvatijive investicije i troškovi odnose se na izgradnju novih objekata; dogradnju, rekonstrukciju, adaptaciju, kupovinu nove opreme, mašina i mehanizacije, uključujući i kompjuterske programe koji omogućavaju proizvodne procese.

Inače, povrati za Meru 3, prema najavama će se obračunavati i do 60 odsto od ukupne vrednosti prihvatljivih troškova bez PDV-a, dok je minimalan povrat po jednom projektu 20.000 evra, a maksimalan čak do 1.300.000 evra po jednom gazdinstvu.
U novom ciklusu IPARD programa poljoprivrednicima iz Srbije će biti na raspolaganju 288 miliona evra bespovratnih sredstava Evropske unije i još 90 miliona sredstava Republike Srbije.

Procedura dobijanja ovog podsticaja jeste zahtevna ali se isplati. Oko 1.500 gazdinstava i firmi iz Srbije je do sada uspešno dobilo IPARD donaciju.

Prvi korak je da kontaktirate podršku čiji kontakt možete pronaći na zvaničnom sajtu ovog fonda.

(EUpravo Zato/uap.gov.rs)