Pre braka, Karine Heriknazjan nije verovala da može da postoji posao koji će voleti kao medicinu. Ipak, ova specijalistkinja za pedijatrijsku rehabilitaciju, zaljubljena u svoju profesiju, odjednom je pronašla dve nova ljubavi: svog muža i poljoprivredu.

"Na prvi pogled, medicina i poljoprivreda nemaju nikakve veze, nije mi delovalo da mogu istovremeno da me zanimaju, ali nakon vrlo kratkog vremena zaista sam se zaljubila u zemlju i sve što je s njom povezano. Mislim da su ljubav i interesovanje koje moj muž ima za njegov posao i njegova želja da stalno isprobava nove stvari, doprineli tome", kaže Karine, šaleći se da se decenijama dug brak danas pretvorio u stabilno partnerstvo.

Danas njih dvoje imaju firmu "Pametna farma Spitak" u Lori marzu u Jermeniji, gde i žive. Karine kaže da nemaju nijedan dan odmora godišnje jer ne vole da budu neaktivni. Na početku su se bavili stočarstvom, uzgojem goveda i svinja, imali su plastenike, uzgajali razne useve, a onda su tome dodali proizvodnju biohumusa. A onda su došli na još jednu ideju!

Uz sve što već imaju, svoju pažnju su usmerili na proizvodnju vrednih useva, a u tome ih je podržala i Evropska unija projektom "Zelena poljoprivredna inicijativa u Jermeniji" (EU-GAIA).

Dok razgovaraju sa novinarima, čitava kuća miriše: mali deo ovogodišnjeg useva lavande suši se na stolu u dnevnoj sobi. Odatle će kasnije dobiti seme.

Još jedan vredan usev koji gaji ova porodica je špargla. Prvo seme su im pre nekoliko godina dali poznanici. Te tvrde, male, crne semenke godinama su u jednoj providnoj vrećici čekale svoje vreme.

Karine kaže da nije dva puta morala da razmisli kada je čula za projekat EU posvećen zelenoj poljoprivredi. Već je imala gotovu ideju, a znala je da projekat može da joj pomogne da je dovede na profesionalni nivo.

"U okviru projekta, dobili smo traktor, plug i drugu opremu za uzgoj plantaža špargli, što nam je zaista mnogo pomoglo. Zahvaljujući tome, uspeli smo da povećamo godišnju proizvodnju na 120.000 sadnica", kaže Karine.

spargle
Brinja Schmidt / Alamy / Alamy / Profimedia 

Postoji još jedan veoma važan aspekt ovog projekta. U proizvodnju špargli većinom su uključene žene. Muškarci pomažu u teškom, fizičkom radu, ali u plastenicima, tokom sezone, radi devet žena.

"Rad koji obavljaju žene uvek se ističe pedantnošću. Pored toga, žene teže nalaze posao u ruralnim zajednicama, a ovaj posao nije fizički zahtevan. Zato smo odlučili da ih uključimo. Osim toga što određen broj meseci u godini imaju siguran posao i zaradu, pokušavamo da im pomognemo i u edukaciji, da postanu profesionalke u svom poslu. Uvereni smo da je obrazovanje garancija dobrog posla", zaključuje Karine. 

Evropska unija ima brojne projekte koji pomažu stanovnicima zemalja članica i onima koji su u pristupnim pregovorima. Opisani projekat je inspiracija iz Jermenije, a slični projekti sprovode se i u Srbiji, pa ako ste inspirisani Karininom pričom o uspehu, na sjatu EU mogućnosti potražite priliku za sebe.