Ministarstvo privrede, u saradnji sa Fondom za razvoj Republike Srbije, raspisalo je konkurs za program finansijske podrške preduzetništvu žena i žena samohranih roditelja za 2024. godinu.

Ukupno raspoloživa bespovratna sredstva za sprovođenje ovog programa iznose 100 miliona dinara.

Pravo da se prijave na konkurs imaju preduzetnice, mikro i mala privredna društva koja su registrovana u Agenciji za privredne registre (APR), a čiji je osnivač, zakonski zastupnik, ili poslovođa žena. U slučaju kada privredno društvo ima više osnivača, najmanje 50 odsto vlasništva mora biti u rukama jedne ili više žena.

Preduzetnice koje zadovolje uslove programa mogu ostvariti pravo na bespovratna sredstva u iznosu do 50 odsto vrednosti ulaganja, odnosno do 55 odsto za žene samohrane roditelje. Preostali deo investicije može se finansirati iz sopstvenih sredstava ili putem kredita Fonda, sa rokom otplate do pet godina i grejs periodom do jedne godine.

Iznos sredstava po zahtevu mora biti između 400.000 i 6.000.000 dinara.

Ministarka privrede Adrijana Mesarović, najavila je ovu pomoć na svom Instagram profilu .

"Prvi put pružamo finansijsku podršku samohranim majkama preduzetnicama! Novi programi Ministarstva privrede šansa su za sve naše preduzetnice, da razviju i unaprede sopstveni biznis, da ostvare svoje poslovne snove. Programi podrazumevaju bespovratna sredstva od čak 50 odsto do 55 odsto za žene i žene samohrane roditelje", istakla je i dodala da je ovakva pomoć jedan od priroriteta države.

(EUpravo zato)