Place de la Concorde u Parizu biće mesto ceremonije otvaranja Paraolimpijskih igara u sredu, 28. avgusta, što će biti prvi put da se ova manifestacija održava ispred stadiona.

Grad se sprema da ugosti oko 4.400 sportista koji se takmiče u 23 različite discipline.

Organizatori koriste postolimpijsko zatišje za pripremu mesta za sportske događaje od ragbija u invalidskim kolicima do paraatletike.

Predsednik Olimpijade, Paris 2024, Toni Estanguet, ima za cilj da održi entuzijazam izazvan Olimpijskim igrama, istovremeno osvetljavajući priču o diskriminaciji invaliditeta.

„Želimo da vidimo kako, na našem nivou i sa poniznošću, možemo da doprinesemo promeni sadašnjeg pogleda na invaliditet", rekao je on u britanskom selu Stouk Mandevil, gde je paraolimpijski plamen započeo svoj put do Pariza.

Inače, većina olimpijskih objekata ostaće u upotrebi i za Paraolimpijske igre.

Versajska palata će biti domaćin para-konjičkih događaja, Grand Palais će dočekati mačevanje u invalidskim kolicima, a prostor ispod Ajfelove kule, koji je bio domaćin odbojke na pesku, sada će biti domaćin slepog fudbala, adaptiran za fudbal za slabovide igrače.

Uprkos mirnijim ulicama, obezbeđenje je i dalje strogo.

Naoružani policajci patroliraju su ključnim oblastima, a francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanin najavio je raspoređivanje oko 25.000 policajaca tokom Paraolimpijskih igara kako bi se osiguralo da pojačane mere bezbednosti ostanu na snazi.

"Ove Paraolimpijske igre moraju biti u službi kolektivnog razmišljanja, u nadi da će ljudi imati dobronamerniji pogled na invaliditet, koji ostaje vodeći uzrok diskriminacije u Francuskoj. Želimo da vidimo kako, na našem nivou i sa poniznošću , možemo doprineti promeni ovog pogleda na invaliditet", rekao je Estanguet.

Srpski paraatletičari otputovali u Pariz

Reprezentacija Srbije u sastavu: Željko Dimitrijević, Saška Sokolov, Aleksandar Radišić, Filip Graovac, Stefan Dimitrijević, Nebojša Đurić, sa trenerima Jovanom Đukićem, Milošem Zarićem, Ivanom Zuber, Bojanom Ilićem, Zoranom Rujevićem i Veljkom Nedeljkovićem otputovala je u Pariz gde će biti održane Paraolimpijske igre 2024.

Nažalost, naš poznati paraatletičar Nemanja Matijašević, koji je donosio medalje sa svetskih prvenstava, a ove godine osvojio četvrto mesto na svetskom prvenstvu u Japanskom gradu Kobe skokom u dalj nije otputovao zbog povrede koju je zadobio u završnom delu priprema.

Kako se radi o ozbiljnoj povredi po nalogu lekara ostao je u Beogradu gde ga očekuje i hirurška intervencija.

(M.A./EUpravo zato/Euronews.com/kurir.rs)