Odlazeći ministar pravne zaštite u Holandiji Frank Vervind najavio je u pismu Predstavničkom domu da ova zemlja više neće dozvoliti usvajanje dece iz inostranstva. Sadašnje procedure će se nastaviti za sada, navode holandski mediji.

Prošlog meseca, Predstavnički dom zatražio je od vlade "put za postupno ukidanje" za usvajanja iz inostranstva. Taj zahtev usledio je nakon istrage u kojoj je navedeno da vlada "nije uspela da se izbori sa zloupotrebom usvajanja".

Ministar Vervind je tada bio protiv tog predloga, jer je želeo da uspostavi novi sistem.

Holandski roditelji su u proteklih pola veka usvojili oko 40.000 dece iz 80 zemalja. Praksa se smanjila poslednjih godina sa samo 145 usvajanja 2019. koja su pala na samo 70 u 2020. tokom pandemije koronavirusa, pokazuju podaci nezavisnog think tanka Holandskog instituta za mlade.

Između februara 2021. i novembra 2022. holandska vlada je već zaustavila usvajanja iz inostranstva.

Ti su se postupci našli na udaru nakon što je sve više odraslih koji su usvojeni kao deca počelo istraživati svoje korene i često otkrivalo da su njihovi dokumenti o rođenju krivotvoreni ili izgubljeni ili da je njihovo usvajanje bilo nezakonito.

Postepeno ukidanje sistema usvajanja takođe na postojeće zakonodavstvo i propise i biće potreban novi zakon o usvajanju, navodi holandski ministar.

(JA/EUpravo zato/Rojters)