Onlajn info sesija na kojoj se predstavlja aktuelni poziv "Promet evropskih književnih dela 2024", u okviru programa Kreativna Evropa biće održana putem Zum (Zoom) aplikacije.

Konkurs i prilike za finansiranje kroz program Kreativna Evropa predstaviće Bojan Milosavljević, projektni menadžer Deska Kreativna Evropa Srbija, koji će tom prilikom da objasni sve detalje vezane za proces apliciranja, ciljeve i prioritete Poziva, vremenski okvir prema fazama Poziva, kao i rezultate od prethodnih godina.

Svoja iskustva sa apliciranjem na ovaj Poziv podeliće Ljubica Pupezin, glavna i odgovorna urednica i osnivačica izdavačke kuće "Štrik", a na sesiji će govoriti i Ksenija Vlatković ispred Udruženja prevodilaca Srbije koja će predstaviti novu onlajn bazu prevodilaca koju je Udruženje kreiralo uz podršku Deska Kreativna Evropa Srbija.

Desk Kreativna Evropa

Desk čine dve kancelarije: MEDIA desk Srbija, uspostavljen u okviru Filmskog centra Srbije, i Kultura desk Srbija, koji je otvoren u sklopu Ministarstva kulture i informisanja.

U okviru Kultura deska, kancelarija u Novom Sadu Antena sprovodi potprogram "Kultura u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini".

 Info sesija je namenjena izdavačima, prevodiocima, organizacijama i pojedincima koje su aktivni u sektoru književnosti i izdavaštva.

Prijave na onlajn info sesiju su obavezne, a moguće ga je izvršiti preko formulara. Nakon prijave svima zainteresovanima biće poslat link za prisustvo info sesiji.

O pozivu "Promet evropskih književnih dela 2024"

Otvoreni poziv za predloge projekata "Promet evropskih književnih dela 2024" (Circulation of European Literary Works) u okviru programa Kreativna Evropa podržava projekte koji prevode, objavljuju, distribuiraju i promovišu književna dela beletristike.

Prioriteti poziva su podrška za prevođenje, objavljivanje i promociju beletristike napisane na manje rasprostranjenim jezicima kako bi se povećala distribucija na tržištima u Evropi i šire; doprinos jačanju konkurentnosti sektora književnosti; podsticanje saradnje između različitih aktera, posebno prodavaca knjiga i biblioteka; promocija i očuvanje profesije književnog prevodilaštva, uključujući principe dobrih uslova rada i pravične naknade.

Poziv je otvoren do 16. aprila 2024. godine, a sredstva koja su opredeljena iznose ukupno 5.000.000 evra, i ideja je da se podrži 40 projekata.

Program "Kreativna Evropa"

"Kreativna Evropa" je vodeći program Evropske unije u sektoru kulture i audio-vizuelne delatnosti u kom i Republika Srbija učestvuje od 2014. godine.

Ovim programom EU podržava evropsku kinematografiju, umetnost i kreativne industrije sa ciljem otvaranja radnih mesta i podsticanja rasta, kao i radi kreiranja novih međunarodnih prilika, tržišta i publike.

Više o samom programu, o tome ko može da se prijavi, ko je do sada dobio bespovratna sredstva, možete pročitati na OVOM LINKU.