Svake godine Brisel u centru grada postavi impozantan tepih od cveća, a organizatori najavljuju da će ovoga puta tradicija biti prekinuta kako bi se privukle mlađe i nove generacije.

Cvetni tepih je uvek povezan sa nekom idejom, kulturnim događajem, zemljom koja gostuje ili podseća na određenu godišnjicu. To bi sada trebalo da se promeni.

Od 15. do 18. avgusta, tepih će odati počast Briselu i pravcu art nuvo.

Obično se begonije stavljaju u ovaj raskošni prekrivač, ali će tokom ovogodišnjeg festivala više od 80 odsto činiti različite boje i brojne dalije.

Osean Kornil, umetnica iz Liježa, izabrana je da unese život u Cvetni tepih.

Kontaktirali su je još u januaru, a nakon dosta mozganja, konačno su se složili oko dizajna.

"Bilo je veoma izazovno. Moje linije su veoma tanke, a onda sam morala sve da osmislim u cveću, a ne u centimetrima", otkrila je umetnica koja se predstavlja i kao Whoups.

Pridružila se timu ilustratora, grafičkih dizajnera i pejzažnih arhitekata, a da bi se postavio 70 metara dugačak i 24 metra širok tepih od cveća, potrebno je više od 100 volontera.

Tepih je ove godine nazvan "Rizom" koji predstavlja tip podzemnog stabla kod višegodišnjih biljaka.

"Linije u mom radu čine rizome, ali takođe pružaju metaforu o urbanim rizomima, gde se naselja spajaju i razilaze u kompleksnim i dinamičnim mrežama. Poput korenja biljaka, te linije presecaju jedna drugu, stvarajući gustu organsku mrežu koja označava raznolikost i živahnost Brisela", objasnila je umetnica.

Briselski prvi Cvetni tepih je postavljen 1971. godine.

(EUpravo zato/Euronews)