Italijanska kuhinja zvanično je upisana na Uneskovu Listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, nakon što je Međuvladin komitet organizacije na sednici u Nju Delhiju potvrdio odluku.

Ovo je prvi put da je jedna nacionalna gastronomija u celini dobila ovako važno međunarodno priznanje.

Ceremoniji je prisustvovao i italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani, koji boravi u Indiji radi jačanja političkih i ekonomskih odnosa dve zemlje.

Reakcije iz Italije: ponos i oduševljenje

Premijerka Đorđa Meloni uputila je video-poruku u kojoj je istakla da je ovo "istorijska pobeda italijanske nacije".

Naglasila je da je kuhinja ključni deo identiteta Italije, jer predstavlja spoj tradicije, kulture, rada i znanja koje se prenosi generacijama.

Prema njenim rečima, ovo priznanje ojačaće zaštitu italijanskih proizvoda širom sveta i doprineti borbi protiv falsifikata.

Tajani je dodao da priznanje predstavlja rezultat zajedničkog truda, ističući da svaki italijanski recept "govori o mestu iz kog potiče, promoviše održivu mediteransku ishranu i podstiče razvoj lokalnih zajednica".

Šta je Unesko prepoznao

U obrazloženju Uneska navodi se da je italijanska kuhinja "kulturna i društvena celina raznovrsnih kulinarskih tradicija", način da se ljudi međusobno povezuju, brinu jedni o drugima i čuvaju vezu sa svojim korenima.

Karbonara
Karbonara Foto: Shutterstock/Nokki Hataiwan

Ovo priznanje ne odnosi se samo na poznata jela poput paste, pice i rižota, već na čitav sistem vrednosti, regionalne običaje, sezonsku ishranu, snažnu poljoprivrednu kulturu i izražen osećaj zajedništva.

Italija je kandidaturu "Italijanska kuhinja: održivost i biokulturna raznolikost" podnela još 2023. godine, a stručnjaci Uneska su tokom 2025. dali pozitivnu ocenu koja je sada i zvanično potvrđena jednoglasnom odlukom.

Ekonomski i turistički značaj

Pored kulturnog prestiža, upis na listu mogao bi da donese i opipljive ekonomske koristi. Očekuje se veći broj turista zainteresovanih za gastronomiju, kao i dodatna podrška malim proizvođačima, poljoprivrednicima i ugostiteljima koji neguju lokalne tradicije.

Status nematerijalnog nasleđa takođe jača zaštitu autentičnih italijanskih proizvoda i doprinosi očuvanju raznolikosti ukusa u vremenu kada globalizacija često vodi ka ujednačavanju gastronomske ponude.

Kuvar pravi pastu u restoranu
Foto: Stephen Chung/LNP / Shutterstock Editorial / Profimedia

Trenutno se na Uneskovoj listi nalazi 788 elemenata iz 150 zemalja. Italija sada ima ukupno 19 elemenata u Reprezentativnoj listi nematerijalnog nasleđa i jedan u Registru dobrih praksi očuvanja.

Italijanska kuhinja ocenjena je kao inkluzivna, pristupačna i održiva, od suzbijanja bacanja hrane do odgovornog korišćenja prirodnih resursa.

Unesko je posebno izdvojio ulogu italijanske agro-prehrambene industrije kao "ambasadora kulture i životnog stila" širom sveta.

Uvrštavanje italijanske kuhinje na prestižnu listu potvrđuje njenu jedinstvenu moć da spaja ljude, čuva tradiciju i istovremeno se razvija u skladu sa savremenim vremenom.

(M.A./EUpravo zato/rts.rs)