Osim što EXIT povezujemo sa muzikom, ovogodišnji festival donosi i niz društveno-odgovornih aktivnosti za sve posetioce.

Kroz inicijativu „Živi uživo“ u saradnji sa UNICEF-om i uz podršku Krovne evropske festivalske asocijacije YOUROPE, skreće se pažnja na sve veći problem digitalne zavisnosti kod mladih.

Ekološka strana festivala i ove godine biće prisutna uz Green EXIT platformu, gde će se uz pomoć mobilnih timova i reciklomata prikupljati ambalaža za reciklažu.

Posetioci kampa će moći da isprobaju zero-plastic šampone i kupke, a State of EXIT zona okupiće organizacije koje promovišu društvenu odgovornost i aktivizam.

exit.jpg
EXIT Promo i EXIT Photo Team 

Ove godine će muzički program biti obogaćen kroz projekat HEMI, koji podstiče kreativnost mladih i međunarodnu saradnju. EXIT ove godine započinje značajnu promenu u duhu društveno-odgovornog ponašanja, pa će ceremonija otvaranja festivala proći bez vatrometa, a sa preko 50 dnevnih i specijalnim noćnim linijama Srbijavoza na relaciji Beograd-Novi Sad, posetioci mogu lako stići na Petrovaradinsku tvrđavu.

EXIT vodi računa o mentalnom zdravlju mladih

Koliko je danas zaista važno mentalno zdravlje mladih ukazuje i snažna inicijativa EXIT festivala da realne istinite priče, one koje su duboko prožete pravim životnim iskustvom, prebace na realne i opipljive događaje koji će se stvarati, graditi i obogaćivati kontaktima koji se dešavaju jedino uživo.

Upravo te priče, one u kojima istinski imamo susrete jedni sa drugima, u kojima se grlimo, u kojima smo saosećajni i razumemo potrebe drugih, kao i one priče u kojima tragamo za odgovorima u pravcu ljubavi i empatije – one predstavljaju srce i dušu ovogodišnjeg EXIT festivala i kampanje „Živi uživo”, koju realizuju EXIT fondacija i UNICEF, uz podršku evropske festivalske asocijacije YOUROPE, dok platforme lifeislive.org i svejeok.rs nude edukativne sadržaje i anonimnu podršku mladima.

exit-festival.jpg
EXIT Promo i EXIT Photo Team 

Na festivalu će biti postavljena izložba širom Petrovaradinske tvrđave sa inspirativnim porukama o saosećanju, ljubavi i mentalnom blagostanju, naglašavajući važnost zajedništva.

Izložba će prikazivati snažne poruke, poput „Saosećanje će spasiti svet“, „Razumevanje je čin ljubavi“, „Budi nežan prema sebi“, „Šta god da je pitanje, ljubav je odgovor“ i „Budi pažljiv prema sebi i drugima“.

Pored snažnih poruka koje promovišu značaj mentalnog zdravlja, ove godine će na festivalu biti istaknuti i citati Nikole Tesle, dodatno obogaćujući inspirativni ambijent festivala.

Tokom EXIT festivala, svim posetiocima će biti dostupni iskusni volonteri iz Centra Srce, spremni da pruže podršku i saslušaju mlade koji osećaju potrebu da podele svoje misli i emocije.

Sakupljajte ambalaže i osvojite vaučere

Ove godine biće proširen mobilni sistem sakupljanja ambalaže uz nagrađivanje tako da obavezno obratite pažnju na brendirane mobilne timove sa rančevima koji će sakupljati limenke, PET flašice i plastične čaše. Promoteri će izdavati vaučere i za 5 dostavljenih praznih ambalaža posetioci će vaučere moći da zamene za nagradu - gratis pivo ili koka-kolu. Pored mobilnih sistema prikupljanja ambalaže, na festivalu će se nalaziti i TOMRA reciklomati koji će se nalaziti kod Visa Fusion bine i Glavne bine i na kojima će posetioci moći da predaju limenke i PET flašice.

Reciklažni timovi na Exit festivalu
EXIT Promo i EXIT Photo Team 

Posetioci će i ove godine moći da kreiraju svojevrsno umetničko delo reciklirajući limenke u čuvenoj Pixelati koja će kreativno podsećati publiku na beskonačne mogućnosti recikliranja aluminijuma na State of EXIT zoni, kao i slova „I Love Music“ sa digitalnim brojačem, gde će posetioci moći da odlažu limenke, koja će se nalaziti na jednoj od najatraktivnijih lokacija na Tvrđavi, kod Sata.

Sav ambalažni otpad koji se sakupi putem ovih aktivnosti će biti preusmeren na reciklažu od strane operatera Ekostar Pak.

Kroz projekat INSPIRE, posetioci kampa će imati priliku da isprobaju zero-plastic šampone i kupke. INSPIRE je jedan od dva ekološki inovativna projekta, zajedno sa projektom REMEDIES i deo su inicijativa podržanih od strane HORIZON EU Mission Ocean, sa ciljem privlačenja interesovanja javnosti za očuvanje vodenih ekosistema.

State of EXIT zona predstavlja srce društvenog programa na EXIT festivalu, okupljajući organizacije i institucije iz Novog Sada, Srbije, regiona i Evrope.

exit-recikliranje-ambalaža.jpg
EXIT Promo i EXIT Photo Team 

Smeštena na atraktivnoj lokaciji na Petrovaradinskoj tvrđavi, ova zona je mesto na kojem se okupljaju organizacije i institucije koje zajedno promovišu društvenu odgovornost i aktivizam. State of EXIT zona nastavlja da bude epicentar interaktivnih programa, diskusija o regionalnoj podršci i razmeni ideja među mladima iz celog sveta, obogaćujući festival dodatnim sadržajima.

(EUpravo Zato/Exit festival)