Sastanak pododbora za Pravdu, slobodu i bezbednost služi da institucije, vladine, nezavisne ali i civilno društvo, daju sve potrebne informacije šta je urađeno u oblastima reforme pravosuđa, borbe protiv korupcije, osnovnim pravima ali i pitanjima vize, azila, migracija, borbe protiv organizovanog kriminala, terorizma.

U dva dana tehničkog dijaloga u kome učestvuje više od 40 institucija, ali i uz pisane izveštaje ranije dostavljene Komisiji kao priprema ovog najznačajnijeg redovnog razgovora o vladavini prava, zapravo se prikupljaju sve činjenice koje su potrebne da bi Evropska komisija sačinila godišnji izveštaj o napretku za Republiku Srbiju, navodi se na sajtu Ministartsva za EU integracije.

Svaki put su tema ovih razgovora i praćenje ispunjavanja preporuka drugih tela čiju ocenu koristi i Evropska komisija za svoj godišnji izveštaj: ODIHR, GREKO, Moneval, IOM… I tako od 2009. godine kada su formirana tela kojima se prati sprovođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a ovaj pododbor je uvek bio najznačajniji.

Podsećamo, svi ovi sastanci su otvoreni i za države članice, čiji predstavnici u Beogradu veoma često u njima učestvuju.

Pored ovih sastanaka, svoj boravak u Beogradu predstavnici Evropske komisije koriste i za dodatne sastanke zbog dve velike novine na kojima Srbija radi: uključivanje u mehanizam Vladavine prava za sve države članice EU i razgovore o Planu rasta. To je i prilika da mehanizme i tehnička pitanja na koja još uvek nema konkretnog odgovara, dodatno razjasnimo, a kada je reč o Planu rasta i predstavimo ono što radimo poslovnoj zajednici i civilnom društvu.

(JA/EUpravo zato/Ministarstvo za EU integracije)