Biljana Braithwaite (Brejtvejt), izvršna direktorka Sustineri Partners i osnivačica ESG Adria Samit na otvaranju ESG regionalnog skupa, rekla je da ova godina označava ne samo prekretnicu za ESG Adria Samit, zbog proširenja na Adria region, već i stratešku ekspanziju i još veći fokus na ključne teme kao što su održivo finansiranje, zelena tranzicija, značajne regionalne investicije, ali i širenje interesovanja na rastuću oblast veštačke inteligencije i razvoja startup-ova.

To prema njenim rečima, otvara i nove horizonte i mogućnosti za održivi razvoj našeg regiona.

Kako naglašava Brejtvejt, zamajac regionalne tranzicije su obnovljivi izvori energije i održive finansije i implementacija ESG standarda u sve segmente društva.

Biljana Braithwaite (Brejtvejt), (1).jpg
ESG Adria Samit 

"Promena u poslovanju, kako bi se iskoristile mogućnosti koje pruža Evropska unija, brojni međunarodni partneri i privukle strane direktne investicije, može doći samo iznutra. Brojne su inicijative uz pomoć kojih su ove promjene moguće", naglasila je Brejtvejt.

Predsednik Crne Gore, Jakov Milatović, na otvaranju Samita, poručio je da su Crna Gora, Boka Kotorska i Tivat, idealno okruženje za održavanje ovako značajnog događaja koji okuplja veliki broj stručnjaka i lidera iz oblasti ekologije, društveno odgovorne politike i dobrog korporativnog upravljanja.

"Razgovori, ideje i uporedna iskustva koja ćemo imati prilike da čujemo u naredna dva dana nemerljivo su vredni za našu zemlju i daju joj značajno mesto na mapi održivosti", rekao je Milatović.

ESG koncept, kako je naglasio, predstavlja temelje na kojima treba da gradimo održivu budućnost za naš region i naše ekonomije.

"Činjenica je da klimatske promjene mijenjaju svijet kakav poznajemo. Naša zemlja nije izuzetak. U svetlu svih ekoloških, energetskih i ekonomskih kriza sa kojima se suočavamo, a čije je ponavljanje izvesno, potrebno je jasno sagledati i fokusirati se na dugoročni održivi razvoj", ocenio je Milatović.

Jakov Milatović (1).jpg
ESG Adria Samit 

Veruje, kaže, da kao region možemo temeljnije da radimo na zelenoj tranziciji i primjeni Evropskog zelenog plana.

"Sama priroda nam je to olakšala i omogućila, jer nas je nesebično nagradila svim svojim blagom. Dužni smo da ga pametno koristimo i da edukujemo buduće generacije ka njenom očuvanju", zaključio je Milatović, naglašavajući da dobro korporativno upravljanje nije samo poslovna obaveza, već i ključni faktor za dugoročni uspeh.

Dva važna projekta za Tivat

Predsednik opštine Tivat Željko Komnenović rekao je da ESG principe moramo promišljati na nivou male lokalne zajednice koja se konstantno mijenja.

"Transformacija koju Tivat doživljava poslednjih 15 godina, nije ništa drugo do veliki izazov da smer njegovog rasta stavimo pod kontrolu, oivičimo održivošću, oplemenimo nasljeđem; da tom rastu damo formu i smjer definišući jasnu viziju ka kojoj želimo ići. Ništa ne poziva na akciju kao obaveza očuvanja najvrjednijih resursa koje imamo, a u slučaju Tivta, a rekao bih i Crne Gore, to su ljudi, priroda i prostor" kazao je Željko Komnenović na ceremoniji otvaranja Samita.

Željko Komnenović (1).jpg
ESG Adria Samit 

On je podsetio na dva važna projekta na kojima opština Tivat radi - izgradnju Centra za mediteranske agrokulture na lokaciji Grabovac na luštičkom poluostrvu i rekonstrukciju austrougraskih rezervoara za vodu u Velikom gradskom parku.

Rad na zaštiti okruženja

Dejvid Margason, izvršni direktor Porto Montenegra na otvaranju Samita rekao da je od vitalnog značaja zajednički rad na zaštiti i napredovanju naše planetarnog okruženja i zajednice.

"Pošto Crna Gora zauzima sve važniju poziciju na svetskoj sceni, ovo je pravovremena i odgovarajuća konferencija koja se ponovo održava ovde u Bokokotorskom zalivu, u Porto Montenegru", poručio je Margason.

David Margason (1).jpg
ESG Adria Samit 

Margason je kazao da se njegova kompanija, Porto Montenegro, trudila da razvije zajednicu, koja je bezbedna, srećna, zdrava, a samim tim i održiva.

Izvršni direktor Direktorata Zelenog programa OTP Banke iz Mađarske, Gergely Pokos, naveo je da je održivost najveći izazov za naše generacije.

"Transformacija ekonomija na Balkanu, ali i u svijetu već je počela i već se odvija na nivou politika. Mi znamo da će ona biti dugotrajna, složena, ali nam je važno da se ne plašimo te transformacje. Mi smo svesni da ne znamo puno toga, ali je dobro da su ključne privredne grede tu, tehnologija je tu, imamo projekte i sve će to pomoći da dođemo do održive budućnosti", poručio je Pokos.

"Nema ekološke održivosti bez ekonomske isplativosti", zaključio je Pokos.

Natalija Radonjić: Samit - odlična prilika

Natalija Radonjić, glavna inženjerka na projektima kompanije Obnovljivi izvori energije saopštila je da ova kompanija kao platinum sponzor ESG Adria Samita, u podršci ovakvih događaja vidi i odličnu priliku da se Evropi i šire predstavimo kao region, i skrenemo pažnju na to koliko se značajne stvari dešavaju i u Crnoj Gori, posebno u pogledu zelene tranzicije.

"Naša posvećenost zaštiti životne sredine, smanjenju emisije gasova staklene bašte naročito CO2 i očuvanju lokalnog biljnog i životinjskog svijeta je veoma važna. Za postizanje ovog cilja vidimo značaj saradnje i zajedničko delovanje kompanija, vlada, investitora, inovatora, akademske zajednice i šire zajednice. I zbog toga moramo dati priliku i mogućnost za realizaciju sve više projekata iz oblasti obnovljivih ivora energije" rekla je Radonjić.

Natalija Radonjić (1).jpg
ESG Adria Samit 

Samit iz godine u godinu sve više postaje regionalna platforma za brojna partnertsva i lansiranje inicijativa koje pokreću ESG agendu svih ekonomija u regionu.

Kako je najavila Brejtvejt, na ESG Adria Samitu će ove godine biti potpisani okvir za saradnju Sustineri Partners, organizatora ESG Adria Samita sa Western Balkans 6 Chamber Investment Forum (WB6 CIF), kao zajedničkom inicijativom privrednih komora iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije.

Ovaj okvir za saradnjh posvećen je pružanju podrške kompanijama u regionu u usklađivanju njihovih poslovnih strategija sa ESG agendom.

Na Samitu će biti lansiran i sveobuhvatni ESG program obuke i sertifikovanja za profesionalce u saradnji sa fakultetima: FEFA iz Srbije, Evropskim Univerzitetom u Tirani i Ekonomskim fakultetom u Rijeci.

Dodatno, jedna od inciijativa koja je u potpunosti posvećena mladim liderima, je program NextGen, koji lansiraju Sustineri Partners i Universal Capital Banka, a sve sa ciljem većeg uključivanja mladih lidera, u dalju promociju i kreiranje ESG agende regiona.