Ono što posmatrači o preduzetništvu znaju, samo je vrh ledenog brega. Sve što se nalazi ispod, preduzetnici su naučili na svojim greškama, a srećnici su oni koji su to uspevali na tuđim.

Zato je potrebno pronaći put do preduzetničkog znanja, a jedan od načina je - preduzetnička razmena.

Zato program međunarodne razmene Erasmus za mlade preduzetnike (Erasmus for Young Entrepreneurs) pruža priliku novim ili potencijalnim preduzetnicima da uče od iskusnih preduzetnika o vođenju biznisa. Program je iniciran još 2009. godine od strane Evropske unije. Sprovodi na teritoriji zemalja učesnica, i to: 27 zemalja EU, Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Albanije, Jermenije, Islanda, Moldavije, Turske i Ukrajine.

Ukratko o programu

Program Erazmus za mlade preduzetnike (Erasmus for Young Entrepreneurs – EYE) koji je pokrenula Evropska komisija 2009. godine, omogućava budućim preduzetnicima ili onima koji su osnovali sopstvenu firmu u protekle tri godine, da steknu korisne veštine i iskustvo u poslovanju u nekoj drugoj zemlji. Učešćem u “Erazmusu za mlade preduzetnike” oni dobijaju jedinstvenu priliku da uče od iskusnih kolega tako da njihove poslovne ideje mogu da postanu stvarnost. Ovaj program pomaže novim firmama i doprinosi internacionalizaciji malih kompanija, što je ključ za razvoj i zapošljavanje mladih ljudi.

Razmena iskustva dešava se tokom boravka novog/potencijalnog preduzetnika (u daljem tekstu gost) kod domaćina, iskusnog preduzetnika (u daljem tekstu domaćin), koji mu pomaže da stekne i razvije veštine potrebne za vođenje malog biznisa. Domaćin dobija priliku da uspostavi kontakte sa novim tržištima i novim partnerima, istražuje nova tržišta i dobija nove, sveže perspektive o svom biznisu od gosta, novog/potencijalnog preduzetnika. Dužina razmene i boravka gosta preduzetnika kod domaćina preduzetnika traje od 1 do 6 meseci, a boravak je delimično finansiran sredstvima Evropske komisije.

Kako je Erasmus doživeo gost Zoran Mitrović?

Zoran Mitrović, osnivač konsultantske agencije "Zoran Mitrović Consulting", svoje Erasmus putovanje započeo je kao gost, ni manje ni više, nego na šarmantnim Kanarskim ostvima, i to u nevladinoj organizaciji koja se bavi implementacijom lokalnih i međunarodnih projekata koji su fokusirani na mlade i decu (deca sa posebnim potrebama, socijalno ugrožena i izbegla lica) "Asociación Mojo de Caña".

 "Što se tiče iskustva u poslovnom smislu - rad na Erasmus+ KA2 projektima, rad sa organizacijama i školama koje su specijalizovane za rad sa ugroženim grupama dece i mladih, rad u okruženju koje je se kultorološki, strukturalno i geografski u mnogome razlikuje od Srbije. Kao rezultat toga u udruženju iz Srbije čiji sam volonter godinama unazad sam doneo kontakte, projekte, ideje i aktivnosti koje nismo imali priliku da realizujemo ranije", priča Mitrović za EUpravo zato.

Što se tiče životnog iskustva, s druge strane, tvrdi da je mnogo naučio o EU i mogućnostima za mlade preduzetnike i mlade generalno.

Zoran Mitrović, učesnik programa Eramsus za mlade preduzetnike prilikom prezentovanja programa.
Zoran Mitrović/Ustupljena fotografija 

"Mnogo sam naučio o načinu života na ostrvu i koliko život može biti mirniji, sa vrlo malo stresa oko svakodnevnih izazova. Život na ostvu me je promenio fizićki i psihički, nešto što mi je bilo preko potrebno s obzirom na to da sam postao deo programa u jeku COVID pandemije (Januar 2021)", govori sagovornik.

Na Kanarskim ostrvima proveo je šest meseci, a nakon toga dobio je ponudu od odmaćina da ostane još godinu dana, pa još godinu nakon toga.

"Tako da umesto da budem šest meseci na programu i da se vratim nazad u Srbiju, ja sam ostao dve godine i 6 meseci u Španiji", priča Zoran.

Ipak, kao važnu stvar ističe da su mu veštine i iskustva stečene pre programa omogućile da adekvatno odgovori na sve izazove i šanse koje su mu se pružile na ovom ostrvu.

Ovi programi su toliko značajna prilika da bukvalno svaki preduzetnik treba da iskoristi priliku bez obzira da li kao domaćin ili gost. Iskustveno i kvalitativno ti biznisi će imati vidan napredak.

Vladimir Veličković, domaćin u programu Erasmus za mlade preduzetnike

"S tim u vezi, koistio sam svaki slobodan momenat da ostvarim novi kontakt, da razvijem novi koncept, da planirsm projektne aktivnosti između Kragujevca i Gran Kanarije (organizacija: Eko fun kamp i Mojo de Caña). Po završetku programa, veštine i ideje sam zajedno sa kolegama/volonterima pretočio u projekte koji su i dalje u toku. Pored svega navedenog radio sam i na novoj biznis ideji agenciji za konsalting (asistencija kompanijama i organiyacijama koje žele da se uključe u EU i Erasmus programe/projekte)", priča naš sagovornik.

Kako mu je pomogao program?

Program Erasmus za mlade preduzetnike Mitroviću je pomogao da definiše čime želi da se bavi.

"Rezultat je - konsulting agencija i rad sa grupama koje žele da koriste dostupna sredstva Srbiji korz programe i projekte. Program mi je omogućio da se povežem sa profilima sličnim sebi, ljudima preduyetničkog duha, bilo da su mladi preduzetnici ili preduzetnici sa ogromnim iskustvom u oblastima koje su meni zanimljive poput upravljanja projektima, održivog razvoja, eko turizma, socijalnog preduzetništva i cirkularnaeekonomije. Što se tiče širenja poslovanja, imao sam dovoljno vremena i resursa da istražim tržište, da oblikujem ideju i testiram pre zvaničnog početka bavljenja istom".

Iako Mitrović ističe kako srpsko društvo ima ogroman potencijal, da je prirodno preduzetničkog duha i da je sposovno da da svetu više nego što dobije nazad, mišljenja je da je nivo međunarnodne saradnje i razmene ideja na nezavidnom nivou.

"Moramo još puno da radimo kkao bismo iskoirstili prile u region i šire", smatra.

Njegovi planovi za naredni period, pored razvoja i rada njegove konsultatnstke kompanije, usmereni su i na razvoj porodičnog biznisa i proizvodnji domaće čiste hrane.

Fotografija učesnika u programu Erasmus za mlade preduzetnike Zorana Mitrovića.
Zoran Mitrović/Ustupljena fotografija 

"Drugo, da nastavim rad i profesionalni razvoj kroz tri organizacije u kojima imam ulogu konsultanta i koordinatora projekata i treće, da kroz Erasmus+ programe i projekte zajedno sa kolegama/volonterima razvijam i implementiram nove ideje (pre svega mlade iz centralnog dela Srbije), da povežem mlade iz Kragujevca i okoline sa mladima iz Brisela i Kanarskih ostrva", zaključuje naš sagovornik

Domaćin, s druge strane

Kako program Erasmus za mlade preduzetnike ima dve strane, pored gosta koji stiče nova iskustva i znanja, on predstavlja važno iskustvo i za domaćina.

Vladimir Veličković, osnivač kompanije Solvion koja se bavi poslovnim konsaltingom, bio je na drugoj strani, kao domaćin dva puta i to gošćama iz Hrvatske i Crne Gore.

"Odluka da učestvujem u programu je bila na predlog prijatelja iz Kragujevca koji me je upoznao sa Željkom Šeler iz Hrvatske. Ona se takođe bavi finansijama i preduzetništvom, tako da smo shvatili da predstavljamo dobar sklad i da možemo zajedno da se predstavimo širem tržištu, na našoj teritoriji Zapadnog Balkana. Meni se to takođe super uklapalo u neke dalje planove da promovišem knjigu, edukacije i svoj konsalting biznis. A kao naredni korak takođe smatram da ovi programi Erazmus, MobiliseSME i EEN mogu da pomognu i u povezivanju sa preduzetnicima širom Evrope", priča za EUpravo zato Veličković.

Krajem 2021. i krajem 2022. godine Veličković je ugostio Željku i Milenu iz Crne Gore. One su mu, priča, doneli neku novu perspektivu.

Domaćin u programu Erasmus sa mlade preduzetnike Vladimir Veličković sa svoje dve gošće iz istoimenog programa Željkom (levo) i Milenom (desno)
Vladimir Veličković/Ustupljena fotografija 

"Dok je Željka bila u Beogradu sproveli smo nekoliko edukacija za grupe preduzetnika, imali smo 1 na 1 rad sa vlasnicima malih biznisa, tako da smo tu mogli da objedinimo naša znanja i naučimo jedno od drugog. Dok je Milena bila na programu učestvovali smo u razvoju regionalne e-commerce aplikacije jednog od mojih klijenata koja je pomagala baš ženama preduzetnicama kako da bolje promovišu svoje proizvode i usluge, pa je vrlo koristio Milenin uvid i razumevanje potreba i izazova žena preduzetnica u svakodnevnom radu. Tako da se svaki put sjajno uklapao njihov boravak i faze ili projekti na kojima sam radio, gde je njihov doprinos zaista bio primetan", priča naš sagovornik i dodaje da je saradnja sa obe nastavila i nakon programa Erasmus za mlade preduezetnike.

Prema njegovim rečima, obe devojke bile su bukvalno deo tima i obavljale su ili iste poslove kao ostatak ekipe ili su bile zadužene za tačno određene poslove.

"Sa Željkom sam zajedno osmišljavao program edukacije o razvoju preduzetništva i dostupnosti finansija. U ovom drugom su njena iskustva bila posebno dragocena, imajući u vidu da je veliki deo karijere provela upravo na EU projektima. Sledeće godine je Milena kao mlada preduzetnica bila zadužena za intervjuisanje i profilisanje žena gotovo sličnog statusa i trenutnog razvoja kao što je bio njen biznis, tako da je mogla odlično da se "srodi" sa problemima, izazovima i potrebama tih žena, i da se ta saznanja implementiraju u dalji razvoj aplikacije za kupovinu", govori Veličković.

Preporuka i savet

Povodom utisaka koje su Milena i Željka ponele sa razmene, naš sagovornik je "siguran" da su oni pozitivni.

"Od prvog momenta i tokom cele saradnje pa i dalje izgledalo je kao da se znamo godinama, odmah smo sjajno ‘kliknuli’ i sve što smo radili je bilo kroz zajednički entuzijazam, razmenu znanja i iskustva. Inače smo imali, a i osmislili aktivnosti koje su svakako pomogle i njihovom iskustvu i daljem razvoju, od razmene teoretskih znanja kroz predavanja, pa kroz praktičan rad i primenu, razgovore sa preduzetnicima, razvoj aplikacije, dalju promociju i distribuciju softvera", priča.

Domaćin u programu Erasmus sa mlade preduzetnike Vladimir Veličković sa svoje dve gošće iz istoimenog programa Željkom (levo) i Milenom (desno)
Vladimir Veličković/Ustupljena fotografija 

Njegovo iskustvo takođe je pozitivno, a tome svedoči činjenica da je i ove godine domaćin na Erasmus program, sada sa koleginicom iz njegove struke, konultantkinjom iz Slovenije.

"Ovi programi su toliko značajna prilika da bukvalno svaki preduzetnik treba da iskoristi priliku bez obzira da li kao domaćin ili gost. Iskustveno i kvalitativno ti biznisi će imati vidan napredak. Ja sam stvarno imao sreću i zadovoljstvo da imam sjajne gošće, da smo na obostrano zadovoljstvo sarađivali i da smo bili jako kompatibilni u tome što smo radili", rekao je i zaključio da ovakav program ne samo da preporučuje, nego savetuje da se nikako ne propuste.

(JA/EUpravo zato)