Debatu Kamale Haris i Donalda Trampa, Amerika, ali i ostatak sveta čekali su sa velikim interesovanjem. Mišljenja su podeljena, a prema poslednjim anektama uoči debate, kandidati su imali gotovo izjednačenu podršku. 

Nakon sučeljavanja, čini se da su demokrate ispravno postupile u odluci da Bajden povuče svoju kandidaturu kao i da je Harisova, najblaže rečeno, ravnopravan protivkandidat Trampu.

Kako je tekla debata Haris-Tramp?

U toku debate Haris je kritikovala Trampa zbog stanja u ekonomiji zemlje kada je napustio funkciju. Navela je da ona umesto toga planira da gradi budućnost zemlje "na nadama i težnjama američkog naroda", i da ima za cilj da stvori „ekonomiju prilika".

Demokratska potpredsednica takođe upozorava na opasnosti politike tzv. Projekta 2025. dok je Tramp poricao da je uopšte i pročitao plan.

Oni su nastavili da se sukobavljaju oko pitanja abortusa.

Haris je održala strastveni govor o reproduktivnim pravima i rekla da "Donald Tramp svakako ne bi trebalo da govori ženi šta da radi sa svojim telom".

Ona je upozorila da bi bivši predsednik sproveo nacionalnu zabranu abortusa ukoliko pobedi na izborima.

Tramp je to nazvao lažnom tvrdnjom, rekavši da ne potpisuje zabranu abortusa, kao i da nema razloga zbog kojih bi to uradio.

Republikanski kandidat je dodao i da želi da odluku o tome ostavi državama.

Tramp je zatim izazvao Harisovu i pitao je da li bi dozvolila abortus u trećem trimestru.

Takođe, on je lažno tvrdio da demokrate podržavaju abortuse nakon rođenja. Moderatorka Linsi Dejvis pojasnila je gledaocima da ne postoji država u zemlji u kojoj je legalno ubiti dete nakon što se rodi.

Rat u Pojasu Gaze

Kamala Haris ponovo je istakla da postoji mogućnost uspostavljanja dvodržavnog rešenja na Bliskom istoku, omogućavajući tako Izraelu da se brani, posebno od pretnji Irana, ali i ponovnu izgradnju Gaze, "kako bi Palestinci imali bezbednost, samoopredeljenje i dostojanstvo koje s pravom zaslužuju“.

Bivši predsednik je uzvratio udarac, rekavši da se ovaj rat nikada ne bi ni dogodio da je on predsednik.

On je tokom debate nekoliko puta istakao ta Harisova "mrzi Izrael".

Ona je negirala optužbe, rekavši da Tramp "ponovo pokušava da podeli i odvrati pažnju" od realnosti i kako je navela, činjenice da je pogrešio po pitanju nacionalne bezbednosti i spoljne politike.

"Poznato je da se on divi diktatorima, da želi da bude diktator jednog dana, po sopstvenom priznanju", dodala je Haris.

Rat u Ukrajini

Kada je reč o ratu u Ukrajini, Tramp je odbijao da stane na stranu Kijeva kada su ga pitali da li želi da Ukrajina dobije rat protiv Rusije.

"Želim da rat prestane", rekao je on.

Donald Tramp tokom predizborne debate sa Kamalom Haris u Filadelfiji
ABC News via ZUMA Press Wire / SplashNews.com / Splash / Profimedia Donald Tramp se bori za drugi predsednički mandat

"Primio sam metak zbog retorike demokrata"

Harisova je obećala da će biti predsednica svih kao i da će smanjiti troškove. 

"Imam samo jednog klijenta, narod Amerike. Treba nam predsednik svih Amerikanaca", rekla je Harisova.

Tramp je, pak, rekao da demokrate samo govore o demokratiji i da on predstavlja pretnju demokratiji.

"Oni su pretnja demokratiji”, kazao je Tramp i dodao da je on "popio" metak zbog retorike demokrata.

Pitanje klimatskih promena

Harisova je rekla da Tramp tvrdi da klimatske promene ne postoje.

"Mladi u Americi i te kako brinu o ovom pitanju i mi smo mnogo investirali u čistu energiju", dodala je ona i pokrenula pitanje razvoja auto-industrije.

"Izgubili su 10.000 američkih poslova samo u poslednjih mesec dana, sele fabrike u Meksiko", odgovorio je Tramp.

On je dodao da će podići carine na kineske automobile. Optužio je Bajdena i njegovog sina Hantera za korupcionaške afere u svetu i povezao to sa aktuelnom administracijom.

Rasističko ponašanje

Harisova je optužila Trampa za rasizam zbog njene boje kože. 

Naime, na pitanje zašto je dovodio u pitanje koje je rase Kamala Haris, to jest, da se proglasila crnkinjom, Tramp je rekao da ga to ne zanima, već da je citirao upravo nju.

Ona ga je optužila za rasističko ponašanje, rekavši da nije želeo da  izdaje stanove Afroamerikancima u svojim zgradama u Njujorku, kao i da je vređao Baraka Obamu.

"Amerikanci žele bolje od toga, ne treba nam lider koji Amerikance navodi da upiru prstom jedni u druge," rekla je Harisova, dok joj je Tramp odgovorio da je sadašnja administracija ta koja je najviše delila Amerikance u istoriji.

”Baš me briga šta je ona. Neka bude šta god želi”, rekao je Tramp, obećavajući da će američku ekonomiju izgraditi u "najveću, najbolju i najbriljantniju na svetu".

(M.A./EUpravo zato)