"Srbija je od EU dobila više od 20 miliona EUR u oblasti nuklearne energije": Emanuele Žiofre posetio Vinču (FOTO)

Ambasador Evropske unije u Srbiji, Emanuele Žiofre, posetio je Javno preduzeće "Nuklearni objekti Srbije" u Vinči povodom završetka projekta podrške nuklearnoj bezbednosti Srbije pod nazivom "Podrška regulatornom telu Srbije i lokalitetu Vinča", vrednog dva miliona evra.

MONDO/Uroš Arsić

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, Emanuele Žiofre, posetio je Javno preduzeće "Nuklearni objekti Srbije" u Vinči, naglašavajući važnost bezbednosti i sigurnosti radioaktivnog otpada za EU, koja je u oblasti nuklearne energije Srbiji do sada donirala više od 20 miliona evra.

"Važna nam je kako sigurnost i bezbednost postojeće infrastrukture, tako i način upravljanja nuklearnim otpadom, kojim mora da se upravlja sledeći najstrožije standarde", rekao je Žiofre.

Ova poseta je organizovana povodom završetka projekta podrške nuklearnoj bezbednosti Srbije pod nazivom "Podrška regulatornom telu Srbije i lokalitetu Vinča", vrednog dva miliona evra, u okviru kojeg je donirana oprema potrebna za rad u ovoj oblasti.

Žiofre je istakao da EU pridaje veliki značaj najvišim standardima kako bi se osigurala održivost i bezbednost u nuklearnom sektoru.

"Imamo čitav okvir za uspostavljanje adekvatnih kapaciteta za nuklearnu energiju i za upravljanje nuklearnim objektima", dodao je.

Istakao je i da je EU veoma ponosna na saradnju sa Srbijom u oblasti nuklearne bezbednosti, i zadovoljna je saradnjom sa "Nuklearnim objektima Srbije," rekao je Žiofre.

Promocija kulture nuklearne bezbednosti

Žiofre se sastao sa direktorom JP "Nuklearni objekti Srbije", Daliborom Arbutinom, koji je nakon obilaska objekata izjavio da preduzeće postiže visoke standarde bezbednosti i sigurnosti te je spremno da "uvede Srbiju u EU" u ovoj oblasti. Arbutina je zahvalio Žiofreu i Evropskoj komisiji na pomoći u razvoju ovog sektora.

Žiofre je obišao stare i nove hangare za skladištenje radioaktivnog otpada, postrojenje za preradu otpada, stari nuklearni reaktor, kao i laboratorije opremljene laboratorijskom opremom doniranom od strane EU.

Projekat "Podrška regulatornom telu Srbije i lokalitetu Vinča" usmeren je na rešavanje ključnih izazova za Srbiju u procesu pridruživanja EU. To uključuje dalje usklađivanje sa pravnim tekovinama EU u oblasti zaštite od zračenja i nuklearne bezbednosti, razvoj kapaciteta i sposobnosti SRBATOM-a za nadzor nad zaštitom od zračenja, nuklearnom bezbednošću i upravljanjem radioaktivnim otpadom, kao i pomoć u gašenju i obnovi odabranih objekata.

Evropska komisija, kroz Instrument za međunarodnu saradnju u oblasti nuklearne bezbednosti 2014-2020 (INSC), podržava promociju kulture nuklearne bezbednosti i zaštite od zračenja, bezbedno upravljanje potrošenim nuklearnim gorivom i radioaktivnim otpadom, kao i primenu efikasnih i delotvornih mera zaštite nuklearnih materijala u zemljama van EU.

(EUpravo zato)