Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je danas sa delegacijom francuske državne energetske kompanije EDF o saradnji u energetskom sektoru i razvoju saradnje u mirnodopskoj primeni nuklearne energije.

Đedović Handanović je istakla da Vlada Srbije već postavlja temelje za donošenje informisanih procena o potencijalu za implementaciju nuklearno-energetskog programa na osnovu specifičnih zahteva i mogućnosti zemlje.

"Tokom posete predsednika Aleksandra Vučića Parizu ove godine, sa EDF-om je potpisan Memorandum o razumevanju za strateško partnerstvo i saradnju u postavljanju okvira za dugoročni dijalog u oblasti energetske tranzicije i niskokarbonskih tehnologija. Razmena znanja i iskustava u cilju jačanja domaćih stručnjaka je naredni korak i pravac u kojem planiramo da produbljujemo saradnju sa ovom kompanijom", rekla je ministarka.

Predstavnici EDF-a upoznali su ministarku Đedović Handanović sa strategijom poslovanja koja podrazumeva izgradnju flote nuklearnih postrojenja širom Evrope, u zaokruženom evropskom lancu vrednosti koji treba da podstakne jačanje konkurentnosti i otpornosti energetskih sistema širom kontinenta, i da vide Srbiju kao deo tog procesa.

EDF je najveći evropski proizvođač električne energije, u kojem je 50.000 zaposlenih angažovano na aktivnostima razvoja civilnog programa nuklearne energije, među kojima je 7.000 inženjera.

"Ministarstvo rudarstva i energetike će uskoro sprovesti javnu nabavku za izradu preliminarne tehničke studije radi razmatranja mirnodopske primene nuklearne energije i predstavnici EDF-a su izrazili zainteresovanost za učešćem, što smatram jako važnim s obzirom na iskustvo koje imaju u sličnim projektima u Holandiji, Finskoj, Švedskoj i širom Evrope", rekla je ministarka.

Ona je navela da je Integrisani nacionalni plan za energetiku i klimu, koji je u proceduri usvajanja na Vladi, razmatra potencijal za uvođenje nuklearne energije u nacionalni miks Srbije kao izvora bazne energije u jednom od svojih scenarija, kao i da će tokom leta biti održana javna rasprava o izmenama Zakona o energetici.

Ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar i ministarka Đedović Handanović
Kurir/EMILIJA JOVANOVIĆ Ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar i ministarka Đedović Handanović

Đedović Handanović je ocenila da pitanje korišćenja nuklearne energije, pre svega, treba utvrditi na zakonodavnom nivou kako bi Srbija imala mogućnost da započne razmatranje razvoja nuklearnog programa u skladu sa standardima Međunarodne agencije za atomsku energiju. U budućnosti, kako je istakla, biće nam potrebno mnogo više energije, pre svega, zbog očekivanog privrednog rasta i ekonomskog razvoja, a imajući u vidu da je nuklearna energija bazna i emituje višestruko manje ugljen-dioksida od fosilnih goriva. Zaključila je da je ovo jedno od potencijalnih rešenja na putu energetske tranzicije.

(EUpravo Zato/Kurir)