Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović prisustvovala je svečanoj primopredaji postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u termoelektrani 'Nikola Tesla A'.

Kako se navodi u saopštenju resornog ministarstva, u pitanju je najveći ekološki projekat realizovan u termoelektranama u Evropi u ovom momentu, koji je izgrađen sinergijom srpskih i japanskih stručnjaka i primenom savremenih tehnologija.

Kako je istakla Đedović Handanović, energetski sistem Srbije sada može da se pohvali termoelektranom koja po ekološkim standardima može da se meri sa modernim termoelektranama u Evropi.

"Kad kažemo da će emisije sumpor-dioksida biti smanjene čak trideset puta, i da će emisije praškastih materija biti takođe bitno redukovane, to zapravo znači da će građani Obrenovca, okolnih mesta i Beograda imati značajno kvalitetniji vazduh. To je ogromna stvar koju je ova Vlada završila, ministarstvo na čijem sam čelu i Elektroprivreda Srbije", rekla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

Zašto se uopšte odsumporava dim koji izlazi iz termoelektrana?

Zato što sumpor-dioksid (SO2), koji je jedan od proizvoda paljenja uglja, štetno utiče na zdravlje ljudi – izaziva respiratorne i kardiovaskularne bolesti, dovodi do stvaranja kiselih kiša, a ujedno učestvuje u stvaranju tzv. sekundarnih suspendovanih čestica (PM), koje su izuzetno opasne po zdravlje ljudi.

Sumpor-dioksid je samo jedna od materija koje emituju termoelektrane zagađujući životnu sredinu (tu su još i suspendovane čestice i azotni oksidi) na čije se smanjenje Srbija obavezala još 2006. godine, kada je ratifikovala svoje članstvo u Energetskoj zajednici.

Ona je ukazala da je u izgradnju postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova uloženo oko 215 miliona evra i da danas možemo da se pohvalimo da je ovo postrojenje uspešno završeno sa japanskim partnerima i domaćim kompanijama.

"Ovo postrojenje nema samo ekološki već i energetski značaj. Zajedno sa termoelektranom 'Nikola Tesla' B na kojoj će postrojenje za odsumporavanje biti završeno naredne godine, ove dve termoelektrane proizvode oko polovinu električne energije u Srbiji i ključne su za stabilno snabdevanje građana i privrede. I ova postrojenja će biti prihvatljiva sa ekološkog aspekta i aspekta očuvanja životne sredine. Smanjenjem emisije štetnih gasova produžili smo radni vek termoelektrane i obezbedili sigurnu proizvodnju, a ta energija biće nam preko potrebna dok ulažemo u vetroparkove, solarne elektrane i nove hidroelektrane, od kojih se neke već grade, a druge su deo naših budućih planova", rekla je ministarka.

Dubravka Đedović Handanović MR.jpg
Ministarstvo rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović na primopredaji postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u termoelektrani 'Nikola Tesla A'

Dodala je da je postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova u TENT A jedan od najvećih ekoloških projekata u nekoj termoelektrani u Evropi, a treći u svetu.

Proizvodiće se gips od sumpor-dioksida

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović rekla je da je značaj projekta za Beograđane veliki, posebno imajući u vidu da su termoelektrane u Obrenovcu, prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, jedan od najvećih izvora emisija zagađujućih materija.

 "Zahvaljujući ovoj investiciji, iz elektrane će se mnogostruko smanjiti godišnje emisije sumpor-dioksida, a praškaste materije svešće se na evropske standarde. Takođe sumpor-dioksid će se prerađivati u gips, u skladu sa principom cirkularne ekonomije. I zato je ovaj dan, za mene kao ministarku zaštite životne sredine i za sve građane Beograda veoma važan jer ovaj projekat znači čistiji vazduh u našoj prestonici", rekla je Vujović.

Parlamentarni zamenik ministra spoljnih poslova Japana Jasuši Hosaka istakao je zadovoljstvo što je prvi put u poseti Srbiji, i da je postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova u TENT A prvi projekat u Srbiji koji se realizuje uz zajam iz japanskih jena.

Dušan Živković, v.d. generalnog direktora Elektroprivrede Srbije, rekao je da je u postrojenje ugrađena najsavremenija oprema renomiranih proizvođača.

"U pitanju je tehnologija odsumporavanja dimnih gasova vlažnim postupkom u kojem se koristi kreč. Nusproizvod ovog postupka je gips, koji se radom apsorbera već proizvodi i koji je euro kvaliteta. Očekivana godišnja proizvodnja gipsa je oko 250.000 tona. Isto postrojenje gradi se i na TENT B. Završetkom tog projekta krajem naredne godine definitivno ćemo staviti tačku na pitanje emisija štetnih gasova na EPS-ovim velikim blokovima TENT i TE Kostolca, koji proizvode oko 90 procenata električne energije iz termoelektrana", rekao je on.

(JA/EUpravo zato)