Vetar i voda umesto uglja i nuklearne energije – udeo zelene struje u električnoj energiji proizvedenoj u Nemačkoj u prvom kvartalu 2024. bio je rekordan.

Naime, 58,4 odsto od ukupno 121,5 milijardi kilovat-časova Nemačka je proizvela iz obnovljivih izvora, saopštio je Savezni zavod za statistiku, prenosi DPA.

Udeo obnovljivih izvora bio je najveći od kako su statističari 2018. počeli da prate te podatke.

Najvažniji izvor u prva tri meseca, kao i cele prethodne godine, bila je energija vetra. Prema preliminarnim brojkama, vetrenjače su proizvele 38,5 odsto celokupne struje u Nemačkoj.

Ugalj je ostao na drugom mestu sa učešćem od 23 odsto, ali udeo tog energenta u proizvodnji se "topi" – u prvom kvartalu proizvodnja struje iz uglja pala je za 11 milijardi kilovat-sati.

Uopšte, u poređenju sa prva tri meseca prošle godine, proizvodnja struje iz konvencionalnih izvora pala je 25,4 odsto, dok je proizvodnja iz obnovljivih izvora porasla za 11,6 odsto.

Što se ukupne proizvodnje tiče, prema preliminarnim podacima Nemačka je u prvom kvartalu proizvedela 7,5 odsto manje električne energije u odnosu na prošlu godinu.

(JA/EUpravo zato/dpa)