Američki lanac supermarketa "Morrisons" je u prodavnicama širom Velike Britanije povećao temperaturu zamrzivača za tri stepena.
Kako su naveli, to je njihov doprinos pokušaju da se smanje emisije štetnih gasova, ali ističu da potez neće uticati na bezbednost i očuvanje hrane.
Industrijski standardi kažu da temperature u zamrzivačima treba da budu postavljene na minus 18 stepeni, a to pravilo je doneseno pre skoro 100 godina i nije menjano, uprkos tehnološkom napretku.
Zamrzivači u 10 supermarketa u Britaniji će raditi sa povećanom temperaturom, imajući u vidu vremenske uslove i rute snabdevanja, a planirano je da se to promeni i u drugim lokalima.
Iz supermarketa tvrde da će povećanje od tri stepena transformisati poslovanje tako što će se smanjiti emisije ugljenika, uštedeti energija i umanjiti troškovi.
Ukoliko bi se ova mera globalno usvojila, smanjile bi se ugljenične emisije ekvivalentne potrošnji 3,8 miliona automobila.
Kako su naveli iz "Morrisons"-a, smanjenje ugljenika bi bilo važan korak u postizanju nula emisija do 2035. godine, dok bi dugoročne uštede omogućile da održe ili smanje cene širom 500 supermarketa i 1.600 manjih prodavnica u Velikoj Britaniji.
Rut Mekdonald, predstavnica ove kompanije, rekla je da su današnji industrijski standardi zasnovani na bezbednosti, nauci i pogodnosti.
"Standardna temperatura u magacinima i hladnjačama za prevoz smrznute hrane je izum od pre 100 godina. Danas imamo daleko bolje zamrzivače i modernu tehnologiju koja nam pruža preciznu sliku temperature smrznute hrane tokom celog lanca snabdevanja", navela je.
Povećanje temperature zamrzivača u 10 prodavnica, "Morrisons", kako su naveli, pokazuje da je promena moguća, a "naizgled mala promena može dovesti do značajnog i pozitivnog uticaja na životnu sredinu".
(EUpravo zato/Sky News)