O rodama slušamo od malih nogu jer su nam pričali da su nas baš one donele na ovaj svet, a današnji dan je posvećen upravo njima.

One simbolišu ljubav i vernost, a sa svojim partnerom ostaju ceo život. Verne su i svojoj "kući", pa gnezda prave uvek na jednoj lokaciji.

Ko god je imao gnezdo roda na krovu, može da očekuje da će se stalno vraćati.

Ove godine se sprovodi 8. Međunarodni popis belih roda, a Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije poziva sve zainteresovane građane da učestvuju u prebrojavanju.

Kako su naveli, na taj način se doprinesi proširivanju znanja o brojnosti belih roda, gnezdilišnim navikama, kao i broju njihovih mladunaca.

"Bela roda je lako uočljiva i prepoznatljiva ptica, krupna, velika, belo-crne obojenosti, dugih crvenih nogu i kljuna. Gotovo je nemoguće pomešati je sa nekom drugom vrstom pogotovo što je karakteristično za njih da naseljavaju isključivo ljudska naselja i za smeštaj svojih masivnih gnezda najčešće koriste stubove za prenos električne energije, krovove, dimnjake i druge strukture. Zato je ovo popis u kojem može da učestvuje najšira javnost, samo je potrebno ispoštovati određene metode kako bi sakupljeni podaci bili kvalitetni”, navela je koordinatorka popisa Kristina Milošević, stoji na sajtu Društva.

Popis belih roda je jedan od najstarijih monitoringa ptica u Evropi i sprovodi se svake desete godine, a ovogodišnje se obavlja u dva kruga - prvi je bio od 22. aprila do 31. maja, a drugi će trajati do 15. jula.

Najveći broj roda u Srbiji gnezdi se u Vojvodini.

Selo Taraš na obali Tise, 2015. godine je proglaseno za “Evropsko selo roda”, po oceni nemačke Fondacije za zaštitu prirode „EuroNatur“. Populacija koja se ovde gnezdi predstavlja četvrtinu celokupne populacije u Srbiji.

(EUpravo Zato)