Pariz sve brže stiče reputaciju evropskog centra urbanog pčelarstva. Na krovovima poznatih zgrada, hotela, restorana, ali i u privatnim dvorištima i kancelarijama, danas se nalazi više od dve hiljade košnica.
Gradske pčele pokazale su se otpornijim i produktivnijim od onih na selu, a njihov med se koristi za potrebe restorana, hotela i domaćinstava
Među lokacijama na kojima se skrivaju košnice nalaze se katedrala Notr Dam, Grand Palais, Opera Garnier i muzej Orsej.
Posebno je zanimljivo da je oko 200.000 pčela sa krova Notr Dama preživelo razorni požar 2019. godine.
Pojedini poznati restorani i hoteli, poput Tour d’Argent ili The Westin, proizvode sopstveni med koji postaje deo njihovog menija, prenosi portal Održime.
Ovaj trend sve više privlači pažnju građana, pa je moguće pohađati i kurseve pčelarstva u okviru Centralnog društva pčelara, osnovanog još 1856. godine.
Pariski med smatra se jednim od najboljih primera održivosti u gradskim uslovima, pčele ne ometaju prolaznike, a proizvodnja meda je organska, bez upotrebe pesticida.
Pčele i drugi oprašivači ključni su za tri četvrtine biljaka koje čine čak 90 odsto svetske hrane, što dodatno ističe značaj urbanog pčelarstva kao odgovora na globalnu krizu oprašivača.
(EUpravo zato/Održime)