Staycation ili stejkejšn je izraz nastao kombinacijom dve reči - stay (ostati) i vacation (odmor) i označava odmor koji provodimo kod kuće ili u blizini mesta gde živimo umesto da putujemo na udaljene destinacije.

Ovaj trend sve je popularniji u poslednje vreme, u svetu, Evropi i kod nas, iz mnogo razloga - od finansijskih, preko povećanja svesti o održivosti pa do jednostavne želje za opuštanjem u poznatom okruženju.

Ukoliko se odlučite za staycation to za vas možete biti dobro i ne samo za vas.

Naime, prednosti ovakvog vida odmora su brojne, od toga da ne trošimo previše novca koje bi na nekom daljem putovanju zasigurno potrošili, do činjenice da se kući i u poznatom okruženju možemo osećati udobno i komotno.

Na kraju, uvek postoje mesta u našem gradu i okolini koja od drugih obeveza ili prioriteta nismo stigli da posetimo, a zavređuju pažnju, od muzeja, pozorišta, spomenika kulture, do izletišta ili parkova.

Možete da budete turista u svom gradu

Većina nas grad u kome živi, uzima "zdravo za gotovo". Verovatno je to i normalno zbog tempa života kojim živimo.

Da li vam se ponekad dogodi da iz autobusa ili tramvaja, auta, ugledate neku uličicu koja vas očara? Zato staycation može biti odlična prilika da grad ili opštinu u kojoj živite upoznate bolje. To će vam sigurno pomoći i da vaš zavičaj više poštujete i volite.

Staycation je prilika da isplanirate posete muzejima u kojima niste bili, a ukoliko ste više ljubitelj prirode, potražite mesta u gradu i okolini u kojima ćete moći da prošetate, napravite piknik, uživate u krajoliku ili panoramskom pogledu na grad.

Pa čak i poznata mesta, na koje odete u toku odmora, mogu vam izgledati drugačije nego kada ste u žurbi, prolazu, okupirani poslovnim obavezama ili drugim brigama.

Uvek postoji nešto što ste propuštali 

U mestu u kome živite sigurno postoje lokalni restorani, kafanice ili kafići koje ste hteli da posetite, a niste stigli ili niste mogli iz bilo kog razloga.

Ukoliko za vreme odmora ostanete kod kuće, i tako uštedite na smeštaju i putovanju, možete sebi priuštiti odlazak na neko takvo mesto, što će vam zasigurno pričiniti zadovoljstvo.

To može biti prilika da probate neke lokalne specijalitete, ili specijalitete drugih kuhinja, da uživate u delicijama i slatkišima o kojima ste samo čuli ili pročitali.

Takođe, možete da posetite neki spa centar ili salon za masažu gde ćete se opustiti i uživati u trenutku relaksacije.

Istražite nove aktivnosti

Staycation je prilika da se oprobate u nekim aktivnostima koje do tada niste praktikovali. To može biti plivanje, trčanje, jahanje, joga u prirodi, planinarenje, fotografisanje, slikanje ili pisanje ili bilo šta što vam padne napamet. Tako ćete možda pronaći i aktivnost koju ćete kasnije nastaviti da praktikujete, a koja vam može biti korisna za zdravlje, telo i duh.

U toku letnjih meseci, možete pronaći neku plažu na reci i uživati plivanju, čitanju knjiga ili sunčanju.

Kroz nove doživaljaje imaćete osećaj, da iako ste kod kuće, ipak proživljavate nešto novo i zabavno.

Fali vam vreme za prijatelje - staycation je prilika da ih vidite

Tempo života, naročito u velikim gradovima ne ostavlja nam puno vremena za druženje sa svim prijateljima i rodbinom koji nam znače i u čijem se društvu lepo osećamo.

Staycation je prilika i za druženje. Možete organizovati posete prijateljima, druženja ili okupljanja sa prijateljima sa kojima se niste dugo videli ili ste, baš zbog nedostatka vremena, prestali da se sa njima viđate. 

Uspomene koje ćete zajedno evocirati su svojevrsno putovanje pa ćete se osećati lepo i napunićete baterije. 

Na kraju krajeva, odmoru se u zube ne gleda, svakako ne radite, nemate obavezu odlaska na posao, niti morate da razmišljate da li ćete na putu do posla "zaglaviti" u gradskom prevozu.

Ukoliko je bar deo odmora koji godišnje koristite staycation, možete ga provesti kvalitetno ukoliko detaljno isplanirate šta sve možete da radite.

(M.A./EUpravo zato)