Svakog leta naši sugrađani traže najidealniju destinaciju na kojoj bi mogli da se odmore na obali mora, a prednjače Grčka, Crna Gora ili Hrvatska.

A da li vam je palo na pamet da bi prava idila mogla da se nađe u Šumadiji, u obilasku Gružanskog jezera?

Velikih gužvi nema, kao ni visokih cena. Kako objašnjavaju iz Turističke organizacije Knić, na samom jezeru nije dozvoljena gradnja objekata za smeštaj jer je lokacija namenjena za snabdevanje pijaćom vodom Kragujevca i okoline.

Iako zbog toga nema ni uređene plaže, obližnja seoska domaćinstva nude smeštaj za goste, a iznajmljivanje se kreće oko 4.000 dinara po osobi za pun pansion, dok se cena samog noćenja u blizini jezera kreće se oko 15 evra po čoveku, preneo je Blic.

Inače, na teritoriji opštine Knić nalazi se samo jedan hotel sa tri zvezdice koji može da primi oko 120 ljudi.

Na reci Gruži je 1979. formirano istoimeno jezero, a nakon dve godine, koliko je trajala izgradnja betonsko-lučne brane u mestu Pajsijević, nastala je višenamenska akumulacija čije je punjenje okončano 1983. godine.

Jezero zahvata površinu od 900 hektara, široko je do 3.000 metara, a dugačko oko 10 km. Obala je obrasla livadama, šumarcima i niskim listopadnim žbunjem, pa je veoma primamljivo za ljubitelje ptica, ali i pecaroše i kajakaše.

Na Gružanskom jezeru je 2019. godine održano 6. Evropsko prvenstvo u pecanju iz kajaka. Ovo takmičenje je prvi put održano u Srbiji i to upravo na Gružanskom jezeru, a za titulu pobednika takmičilo se 50 učesnika iz 15 evropskih zemalja, stoji na sajtu Turističke organizacije Knić.

Na tom području je identifikovano 87 vrsta ptica od kojih se 25 gnezde na jezeru.

Ko voli da istražuje, može posetiti Borački krš i selo Borač koji se nalaze samo nekoliko kilometara odatle. Tamo i dalje stoje ostaci srednjovekovnog grada, sa kog, ukoliko se popenjete na sam vrh, pogled puca na pola Šumadije.

U podnožju se nalazi velika svetinja iz 14. veka, crkva posvećena Arhangelu Gavrilu i seosko turističko domaćinstvo etno kuća Vranića, gde je snimana serija "Moj rođak sa sela".

Kako doći do Gružanskog jezera?

Gružansko jezero je od Beograda udaljeno oko 160 km, što je minimum 2 sata vožnje automobilom (auto-putem A1/E75).

Od Kragujevca do jezera može da se stigne za pola sata preko Rute 24.

Ukoliko do ovog grada dolazite autobusom, savetuje se da pozovete taksi koji će vas potom odvesti gde god želite.

(EUpravo Zato/Blic/Turistička organizacija Knić)