Nakon pet godina renoviranja, istočno krilo Bakingemske palate koja je dom britanskih monarha ali i poznata turistička atrakcija Evrope, otvoriće svoja vrata za posetioce sledeće nedelje.

Posetioci će po prvi put imati priliku da zavire u sobu koja se nalazi iza poznatog balkona Bakingemske palate, ali neće moći da izađu na njega, izveštava BBC. Razlog tome je što je balkon iznenađujuće uzan, a ograda doseže samo do ispod struka, pa se smatra da nije dovoljno bezbedno za izlazak.

Ipak, posetioci će moći da kroz prozor vide pogled iz perspektive kralja i kraljice, princa Vilijama i Kejt. Da bi stigli do balkona, članovi kraljevske porodice prolaze kroz centralnu sobu dekorisanu u kineskom stilu, koja je sada po prvi put otvorena za javnost od kada je istočno krilo izgrađeno pre 175 godina.

Održavanje tura kroz ovaj deo palate, koji je ranije bio privatan, deo je šire inicijative da se kraljevske rezidencije učine dostupnijim javnosti. Istočno krilo je glavna fasada palate ispred koje se turisti okupljaju da bi gledali čuvenu smenu garde.

Obilazak ovog dela palate košta 75 funti (nešto više od 10.000 dinara), a sve ture za ovu godinu su već rasprodate. Ovog leta, prvi posetioci će imati priliku da obilaze istočno krilo u grupama od po 20 ljudi, a ova tura je odvojena od već postojećeg šireg obilaska državnih odaja palate.

Trenutno je u toku projekat vredan 369 miliona funti za renoviranje celokupnog kompleksa Bakingemske palate, uključujući sisteme za vodovod, grejanje i električne instalacije.

(JA/EUpravo zato/BBC)