Na pragu smo leta, pa tako nema čoveka koji svakog dana bar jednom ne posmisli na letovanje, odmor i beg iz grada. 

Za mnoge, more nije prioritetna destinacija pa radije biraju planine, reke ili jezera, naročito ako više vole aktivan odmor.

Ali, bilo da volite jedrenje, veslanje, biciklizam, plivanje, obilaske prirodnih lepota ili kulturno-istorijskih spomenika, festivale, branje lavande ili uživanje na plaži, Balaton će ne samo ispuniti, nego i nadmašiti vaša očekivanja.

Balaton, Mađarska
SOPA Images / ddp USA / Profimedia Balaton, Mađarska

Mađarsko more

Lokalci mu tepaju "Mađarsko more" jer Balaton ima površinu oko 600 km2. Voda je već idealne temperature za kupanje i plivanje, a tu su i dodatne aktivnosti poput golfa, vođene ture jedrenja ili veslanje...

Bogata hotelska ponuda omogućiće vam da lako pronađete smeštaj.

Balaton ćete najbolje upoznati na biciklu jer je zahvaljujući projektu BalatonBike365 jezero je okruženo uređenim biciklističkim stazama dužine čak 1000 kilometara. Na raspolaganju vam je 70 tematskih tura i 30 odmorišta, a mobilna aplikacija sa navigacijskim sistemom i web sa planerima ruta pomoći će vam da dobro isplanirate svoj dan na dva točka.

Kafa i pivo od Lavande u Mađarskoj provansi?

A da li znali da se na Balatonu nalazi "mađarska Provansa", u kojoj se od 21. do 30. juna održava Festival lavande?

U gradiću Tihanj, koji je smešten na istoimenom poluostrvu, nalaze se nepregledna stogodišnja polja lavande koja ima veći sadržaj eteričnog ulja od svog francuskog pretka.

Tokom devet junskih dana posetioci festivala moći će učestvovati u berbi lavande, a i priključiti se edukativnim radionicama ili vođenim turama, posetiti oijacu rukotvorina i uživati u pratećem kulturnom programu.

cveće lavande
JENS BUTTNER / AFP / Profimedia 

Kulinarska ponuda grada tih dana takođe slavi ovaj cvet nudeći poslastice, džemove, koktele i piva od lavande?

A ako želite da probate kafu sa lavandom, zaputite se do Benediktinskog samostana odakle se pogled na Balaton pruža kao na dlanu. Ovaj monumentalni samostan osnovao je mađarski kralj Andraš I 1055. godine, a njena osnivačka povelja je najstariji mađarski dokument sačuvan u originalu.

Heviz - Najveće biološki aktivno termalno jezero na svetu

Termalno jezero Heviz
Geza Kurka / Alamy / Alamy / Profimedia Termalno jezero Heviz

Ovde se možete kupati u termalnoj lekovitoj vodi, jer se u okolini Balatona nalazi Heviz, najveće biološki aktivno, prirodno, termalno jezero na svetu, u kojem je sezona kupanja otvorena 365 dana godišnje.

Lekovita voda ovog jezera, čudesna priroda i kompleks bazena privuku godišnje više od milion gostiju u gradić Heviz.

Pećina Tapolca sa jezerom u kojem se može veslati, odlična je lokacija za one koji vole da naprave savršene fotografije, dok obližnji Zalakaroš nudi brojne otvorene i unutrašnje bazene sa lekovitom vodom.

Svakako, ukoliko se odlučite za ovu destinaciju, čeka vas aktivan odmor, čudesna priroda, kulturni spomenici, jedinstvena vina regije, uživanje na plaži i selfiji među poljima lavande.

(M.A./EUpravo zato/putnikofer.hr)