Nakon što se prošle godine trudila da ispuni nivoe pre pandemije, očekuje se da će se ove godine industrija putovanja i turizma u potpunosti oporaviti i doći na nivo iz 2019. 

Svetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija (UNVTO) čak predviđa da će ove godine međunarodni turizam porasti za dva odsto iznad nivoa koji je imala 2019. godine.

Baš kao i 2023. godine, kada je dostigla 94 odsto nivoa pre 2020. godine, Evropa će u narednim mesecima ove godine zabeležiti dalji rast, prema podacima Evropske komisije za putovanja (ETC)

Prema tim podacima, 75 odsto onih koji žele da putuju inostranstvo planira da poseti Evropu.

Evropa je kontinent na kome se javljaju sva četiri godišnja doba u punom sjaju, od blažih leta i oštrih zima na severu do mediteranske Evrope, koju karakterišu duga, topla leta i kratke zime. Putnici mogu birati između oba ili se zadovoljiti sredinom.

Sa svojom viševekovnom istorijom koja je iza sebe ostavila bezbroj zamkova, hramova, starih gradova i pijaca, modernoj Evropi koja nudi posetiocima priliku da vide elegantne nebodere i avangardne kulturne centre, "Stara dama" je uvek dobra ideja za ljubitelje putovanja svih vrsta.

Međutim, u svetu u kome putovanje više nije luksuz, već potreba za nečiji lični rast i mentalno zdravlje, putnici uzimaju u obzir sve više faktora pre nego što krenu na određeno odredište, a ne samo njegovu lepotu i jedinstvenost.

Izveštaj koji je prošle godine sproveo VisaGuide.World je bacio svetlo na stvari koje putnici najviše cene kada posećuju Evropu, sastavljajući listu najboljih glavnih gradova na kontinentu koje treba turistički posetiti.

Zbog promena koje su se desile u protekloj godini, VisaGuide.World je ažurirao listu i došao do iznenađujućeg ranga. Prema istoj, za 2024. godinu, ovo su najbolji evropski glavni gradovi koje treba posetiti kao turista.

Lisabon - najbolji glavni grad Evrope za turiste ove godine

Lisabon je već duže vreme meta u očima proputovanih ljudi, i to ne uzalud. Grad je nadaleko poznat po svojim živopisnim zgradama, prelepom pejzažu i toploj klimi. Međutim, za ljubitelje putovanja, posebno nakon pandemije i usred globalne inflacije, Lisabon nudi mnogo više od toga.

Postavljen na prvo mesto na VisaGuide.Svetskoj rang listi najboljih evropskih prestonica za turiste tokom 2024. godine, Lisabon je jedna od najjeftinijih destinacija na ovoj listi za posetu, sa procenjenim prosekom od 385 evra potrebnih za nedelju dana u gradu. Ipak, ove cene će sigurno rasti sledeće godine zbog inflacije. Pored toga, turisti koji borave u Lisabonu uskoro će morati da plate porez od 4 evra po noćenju.

Štaviše, njeni građani su jedni od najdruželjubivijih, odmah posle Španaca i Italijana, a drugi najbolji po znanju engleskog jezika, odmah posle Holanđana, izuzev Britanaca.

Podaci portugalskog Nacionalnog instituta za statistiku (INE) pokazuju da je grad u 2023. godini zabeležio povećanje ukupnih prihoda za 40,2 odsto i povećanje prihoda od smeštaja za 43 odsto u odnosu na 2019.

Španija ostaje glavni izvor turista u Lisabon, čak i 2023. godine, a slede Francuska i Velika Britanija. Izvan Evrope, Brazil je na vrhu liste, a slede Sjedinjene Države.

Drugi je Amsterdam a slede ga Prag, Varšava i Madrid

Madrid
Tomas Calle/NurPhoto/Shutterstoc / Shutterstock Editorial / Profimedia Turista u Madridu

Naveden na prvom mestu prošle godine, Amsterdam je pao na drugu poziciju kao najbolji glavni grad za posetu u Evropi 2024. godine, što je promena koja se dogodila zbog povećanja prosečnog iznosa koji putnici treba da imaju da bi mogli da posete grad za nedelju dana, od 315 na 465 evra.

Ipak, glavni grad je daleko od toga da bude najskuplji, jer su glavni gradovi poput Berna, Pariza, Londona i Rima na vrhu tabele u ovom pogledu.

Među razlozima koji čine Amsterdam drugom najboljom prestonicom za posetu u Evropi su ocena ljubaznosti, kao i poznavanje engleskog jezika njegovih stanovnika, što turistima olakšava da se osećaju kao kod kuće i da se snalaze.

Grad se, međutim, bori sa velikim brojem turista, posebno onih "neposlušnih". U pokušaju da otera turiste, Amsterdam je odlučio da uspostavi višespratni kompleks pod nazivom "Erotski centar" van centra grada i tamo preseli svoju četvrt crvenih fenjera. Grad je takođe zabranio izgradnju novih hotela. 

Prestonice južne i centralne Evrope u centru pažnje

Prag, koji je prošle godine bio na sedmom mestu, sada je treći najbolji glavni grad za posetu, uglavnom zbog cena, kao i zbog znanja engleskog jezika njegovih građana.

Grad je, međutim, najmanje bezbedan od svih ostalih, a istovremeno zaostaje kada je u pitanju ljubaznost, jer su njegovi građani najmanje prijateljski raspoloženi od prvih deset. Prosečan budžet za posetu ovoj zemlji takođe je povećan na 365 evra, dok je prošle godine iznosio 275 evra.

U 2023. Prag je zabeležio značajan porast turizma sa 5,45 miliona posetilaca u prva tri kvartala godine, što je povećanje od 28 odsto u poređenju sa istim periodom 2022. godine.

Panorama Praga
Kamaryt Michal / ČTK / Profimedia Panorama Praga

S druge strane, Varšava, koja prošle godine uopšte nije bila uvrštena na listu, sada je četvrta najbolja, sa samo 395 turista koji u ovom gradu mogu da provedu nedelju dana. Grad je i treći najnebezbedniji na listi, ali baš kao i Prag, zaostaje u oceni ljubaznosti.

Zagreb, London i Rim izbačeni su sa liste prvih 5, ali su ostali u prvih 10

Prošle godine na trećem mestu, Zagreb je i dalje jedan od najboljih gradova Evrope za turiste, ali sada rangiran kao šesti.

Grad je za mnoge i dalje destinacija koja treba da posetite, iako je njegova ocena ljubaznosti opala, a umesto 285 evra, putnicima je sada potrebno 425 evra da bi tamo proveli nedelju dana.

Zagreb
Source: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac Glavni grad Hrvatske - Zagreb

London i Rim su takođe izbačeni iz prvih pet i sada su na sedmom i osmom mestu. Stanovnici ova dva grada su sada manje prijateljski raspoloženi, u poređenju sa prošlogodišnjim rangiranjem, što je takođe moglo da dovede do sniženja ocene bezbednosti u ova dva grada, pri čemu je Rim najmanje bezbedan na listi deset najboljih evropskih prestonica. 

Oba grada su sada takođe skuplja. Prema VisaGuide.World-u, pored inflacije, stopa gradskog poreza u Rimu je povećana krajem leta prošle godine i sada varira od 4 do 10 evra po noći, u zavisnosti od ocene hotela u zvezdicama.

U Londonu, s druge strane, čak su i turističke atrakcije sada skuplje, dok su druge poput katedrale Svetog Pavla i Vestminsterske opatije, koje su nekada bile besplatne, sada 25, odnosno 29 funti. Kao rezultat toga, Udruženje vodećih atrakcija za posetioce (Alva) izveštava da je 2023. godine broj posetilaca na glavnim atrakcijama u zemlji pao za 11 procenata.

Velika Britanija je takođe ukinula kupovinu bez poreza za turiste 2020. godine, što je London učinilo manje privlačnim za mnoge, posebno za turiste koji kupuju.

Pariz je sada 10. najbolji, ocenjen kao manje bezbedan

Bezbednosni rezultat Pariza je opao, navodeći francusku prestonicu među najnebezbednijim glavnim gradovima na ovoj listi, odmah iza Praga, Rima i Varšave.

Razlozi za takav pad mogu biti i povećanje sitnih krađa, posebno u atraktivnim turističkim oblastima, iako vladini podaci pokazuju da su se nasilne krađe poboljšale za 25 odsto u 2023. zbog povećanog prisustva policije.

Poseta Parizu 2024. znači da putnici treba da imaju oko 150 evra više nedeljno nego prošle godine, jer se tvrdi da je prosečni nedeljni budžet za ovu godinu oko 640 evra, u odnosu na 490 evra u 2023.godini.

Ajfelova kula u Parizu
MONDO/Stefan Stojanović Ajfelova kula u Parizu

Podaci Statista pokazuju da je Pariz 2023. godine zabeležio 21,6 miliona turista, što je i dalje manje za 4,3 miliona u odnosu na 2019.

Međutim, Pariz je spremno očekuje mnogo više posetilaca ove godine zbog Olimpijskih i Paraolimpijskih igara koje će se održavati tokom celog leta. Procenjuje se da će u tom periodu grad posetiti oko 15,3 miliona ljudi.

(M.A./EUpravo/visaguide.world)