Jedan britanski kuvar, koji vodi restoran u Londonu, kritikovao je mušterije jer "dele jela i naručuju vodu iz česme".

Hju Korkoran je imao "žutu minutu" na Instagramu gde je napisao da je deljenje obroka uništilo "dajning" i da "ne vredi otvarati restoran ako će gosti potrošiti samo 25 funti po osobi".

Mušterije je optužio i da "samo jedu rotkvice i salate i piju česmovaču" i da je postalo normalno da "četvoro ljudi naruči jedno predjelo i četiri glavna jela koja dele".

"Restorani nisu javne klupe, ovde dolazite da biste trošili novac. Nekad je postojalo pravilo ponašanja u restoranima da ukoliko rezervišete sto u lepom ugostiteljskom lokalu, u najmanju ruku treba da naručite glavno jelo, a moguće čak i predjelo i dezert, i popijete vino. Primera radi, mi se potrudimo da uredimo sto, izglancamo čaše i aranžiramo cveće, samo da bi došao neko ko će jesti za svega 25 funti. Jednostavno nije vredno zbog toga otvarati restoran. Možemo da povećamo cene, tako kažnjavajući sve ostale koji igraju po pravilima, ili da jednostavno zatvorimo male porodične lokale", poručio je.

Goste je čak savetovao kako da "ispravno naručuju hranu i piće".

"Naručujte pravilno, popijte malo vina i opravdajte svoje prisustvo", rekao je.

Očekivano, njegove kritike su se raširile društvenim mrežama, a mnogi korisnici su burno reagovali.

Jedni su istakli da je njegov restoran, koji prima samo keš, uglavnom otvoren u vreme ručka i da ne radi vikendom, zbog čega se ljudi možda odlučuju da ne naručuju alkoholna pića.

"Ovo je toliko van dodira sa realnošću. Koliko ljudi ima luksuz da usred nedelje izađe u restoran? Ko može da priušti 150 funti u kešu za dvoje, uz vino i uslugu? Šta je sa ljudima koji ne piju ili možda ne žele tokom nedelje? Sigurno ne treba mnogo da objašnjavamo kakva je trenutna ekonomska situacija. Najmanje što bi mogao da uradiš je da snižiš cene supa i predjela", bio je samo jedan od komentara.

I drugi britanski ugostitelji su primetili da gosti ne žele veće porcije, već da se zadovaljavaju i predjelima.

Svaki 10 stanovnik EU ne može da priušti obrok

Prema podacima Eurostata za 2023. godinu, 9,5 odsto stanovništva Evropske unije ne može da priušti obrok koji sadrži meso, ribu ili vegetarijsnaku opciju svakog drugog dana.

Najveći udeo stanovništva koji je u riziku od siromaštva zabeležen je u Slovačkoj (45,7), Mađarskoj (44,9 odsto) i Bugarskoj (40,02). Potpuno obrnuta situacija je u Irskoj (4,2 odsto), Kipru (5,0 odsto) i Portugalu (5,9).

Brojke svakako potvrđuju da ne mogu svi da priušte pristojan, a pogotovo ne uživanje u restoranu.

(EUpravo zato/Daily mail)