Mala pakovanja meda koja gosti kafića u Hrvatskoj dobijaju uz čaj znatno su poskupela, zbog čega su ugostitelji uz čaj u cenu počeli da uračunavaju i med. U nekim ugostiteljskim objektima kad naručite čaj, odmah vam je uračunat i med.

"Trudimo se da čaj služimo kao što je naš dobavljač predvideo, u posebnim čajnicima, lepim šoljicama i taj proizvod zaslužuje cenu koju smo postavili", smatra predsednik Udruženja ugostitelja Grada Osjeka Gordan Šestić.

Tamo gde med nije uračunat dodatno se naplaćuje 50 centi, što potrošači ne pozdravljaju.

"To je preskupo. Oprostite, radije šećer onda ili bez meda i šećera", kaže Josip iz Osjeka, prenosi Dnevnik.hr.

"Ekstra se naplaćuje? Nikako ne bi smelo. To je kao da čovek traži čašu vode. Onda bi trebalo naplatiti i šećer, kašičicu koju stavljaju u vodu, a to je već sve stavljeno u cenu", smatra Manuel iz Zagreba.

"Za hrvatske prilike je ovo preskupo", kaže Suzana.

Retki su oni koji med uopšte ne naplaćuju.

"Imamo praksu da ne naplaćujemo med. S obzirom na to da je za dosta naših stalnih gostiju više prijateljski kafić, naša je praksa da ne naplaćujemo med. Dosta gostiju pije ga i uz kavu", kaže konobar iz Osijeka Stjepan.

"Ne naplaćujemo ga, ali nije loša ideja. Šalim se, mislim da bi to trebalo biti kao i šećer, besplatno, i limun sastavni dio čaja", smatra vlasnica ugostiteljskog objekta iz Podgore Magda Kržanić.

10 puta skuplje

Nabavna cena kesice ugostiteljskog meda iznosi šest centi, a neki ga prodaju 10 puta skuplje. Po tome ispada da je med u ugostiteljskim objektima čak sedam puta skuplji od teglice meda, piše ovaj portal.

"Od jednog kilograma meda, koji je sedam evra, dobijete 80 malih pakovanja. Morate platiti poklopac, teglicu, analizu... Imate do dva evra troška. Postoji nekakav inspektorat, službe koje će nadzirati i kontrolisati te cene", kaže predsednik pčelarskog udruženja Pčela iz Osijeka Slavko Stojanović.

(EUpravo zato/Dnevnik.hr)