Nova pravila za ulazak u EU već od novembra: Šta se menja i kako da se pripremimo?

Posle nekoliko odlaganja, sistem EES stupa na snagu, a to znači da ćemo pre putovanja u zemlje EU morati prvo da se prijavimo onlajn dok će se na aerodromima, stanicama i drugim prelazima skenirati naše lice i uzimati otisci prstiju. To će u početku dovesti do velikih gužvi, pa se pripremite na vreme.

Imago / Alamy / Alamy / Profimedia Državljani Srbije moraju da se upoznaju sa sistemom EES do 10. novembra

Evropska unija menja pravila putovanja u narednih godinu dana, a već od novembra počinju prve izmene koje će uticati i na nas.

Šeme EES i ETIAS su dugo odlagane, a sada definitivno stupaju na snagu, tako da, ukoliko planirate putovanje, dobro se informišite.

Dobra vest da se pravila putovanja do 9. novembra neće menjati.

Putovanja od 10. novembra do maja 2025. godine

Sistem EES će stupiti na snagu 10. novembra, a zvaničan datum za ETIAS još nije poznat, ali se pretpostavlja da će to biti šest meseci kasnije, sredinom narednog maja.

EES donosi sigurniji način provere pasoša unutar EU/Šengena. Imigraciona pravila, poput boravka od 90 dana, neće se menjati, ali će njihova primena biti lakša.

Kada se ulazi ili izlazi iz teritorije EU ili Šengena, prethodno moramo da se registrujemo onlajn potpuno besplatno.

Sistem je namenjen svima koji nisu iz EU što se odnosi i na Island, Lihtenštajn, Norvešku i Švajcarsku.

Potrebni su osnovni i biometrijski podaci:

  • putni dokument (ime, prezime, datum rođenja itd)
  • biometrijski podaci (otisci prsta, prepoznavanje lica)
  • vreme ulaska i izlaska iz EU
  • eventualno – podaci o zabrani putovanja

Prijava je besplatna, ali se mora obaviti pre putovanja. Izmena u viznom režimu nema i ovo je samo način prijavljivanja za putovanje.

Njime se zapravo ukidaju pečati u pasošima, a biće omogućena šira upotreba automatizovanih prelazaka granice.

Ko nije dobio zabranu ulaska u EU, nije počinio neko krivično delo i slično, nema razloga za brigu.

Registraciju, skeniranje lica i uzimanje otisaka prstiju je dovoljno uraditi samo jednom, a na svakom sledećem putovanju će se samo skenirati vaš pasoš.

Kako se pripremiti za nova pravila EES?

Davanje otisaka iskeniranje lica mora se uraditi na aerodromu, stanici, luci ili odakle god krećete na putovanje.

Ukoliko putujete sa turističkom agencijom, verovatno će vam određene podatke tražiti unapred, tako da pažljivo pročitajte sve mejlove i obaveštenja koje budete dobijali.

HENRY NICHOLLS / AFP / Profimedia 

Najbolje bi bilo da dođete što ranije na aerodrom kako biste obavili sve formalnosti ukoliko putujete prvi put po pravilima novog sistema.

EES se ne odnosi na građane EU/EEA, a pod tim se podrazumevaju i oni sa dvojnim državljanstvom. Građani poreklom iz zemalja koje nisu u EU, ali imaju boravišnu dozvolu u nekoj od država članica, takođe su izuzeti od pravila kao i oni koji za ulazak u zemlje EU imaju potrebnu vizu.

Pretpostavlja se da bi gužve mogle da se stvore oko 10. novembra kada EES počne sa primenom, pa se postarajte da krenete što ranije na put kako biste izbegli neprijatnosti.

Putovanja u EU posle maja 2025. godine

Evropska unija će narednog maja uvesti i sistem ETIAS. On ne menja uslove putovanja, ali podrazumeva "elektronsku vizu" za ljude koji trenutno putuju u EU, s tim što neće biti imigracione papirologije.

Stefan Stojanović 

To će se odnositi na naše sugrađane koji budu putovali u EU na manje od 90 dana i koji nemaju vizu ili boravišnu dozvolu. Uglavnom će se misli na turiste i one koji idu u posetu rođacima.

Pravila će obuhvatiti i Amerikance, Britance, Kanađane, Australijance i Novozelanđane.

Kako se pripremiti za ETIAS?

Pre nego što krenete na put, moraćete onlajn da ispunite ETIAS upitnik i platite 7 evra. Maloletnici i oni stariji od 70 godina ne moraju ništa da plate, ali moraju popuniti upitnik.

Prijava bi trebalo da bude procesuirana za nekoliko minuta, a savetuje se da se treba prijaviti najmanje 72 sata pre putovanja, nikako dan pred put.

Suština ovog sistema je da se vrše provere ko ulazi u EU, koliko dugo ostaje unutar unije i slično.

Sve se može obaviti na internetu, na ovom sajtu (sa prijavama će se početi tek nekoliko nedelja pre zvaničnog lansiranja).

Margarita Davchenko / Panthermedia / Profimedia 

Postupak je jednostavan tako da turisti mogu lako da se snađu i nije potrebno da bilo koja agencija to radi za njih.

Jedino na šta treba obratiti pažnju je da se ne pojave neki prevarantski sajtovi koji nude pomoć prilikom popunjavanja.

(EUpravo zato/Local.com)