Austrijanci najčešće koriste usluge javnog prevoza u Evropskoj uniji, pokazala je nova studija Udruženja austrijskih prevoznika (VCO).

Izveštaj je pokazao da Austrijanci prosečno pređu 2.160 kilometara godišnje vozeći se vozovima, tramvajima i metroom, što je dvostruko više od evropskog proseka.

Francuska je na drugom mestu, sa 1.750 pređenih kilometara po osobi, a onda Švedska - 1.440 kilometara.

Prosek u Evropskoj uniji iznosi 1.060 kilometara po putniku. Jedina zemlja koja po nekom parametru premašuje Austriju je Švajcarska, gde građani vozovima prelaze po 2.310 km svake godine.

VCO je takođe utvrdio da Austrijanci manje voze nego što je to slučaj u ostatku EU. Prosečni vozač je prelazio 7.770 km prošle godine, u poređenju sa 9.200 km koliko iznosi evropski prosek.

Na Malti se najmanje vozi - 5.130 km po osobi, a Luksemburg je na vrhu liste sa 12.290 pređenih km godišnje.

Holandija se pominje kao primer zemlje u kojoj se građani hrabre da se uzdržavaju od vožnje automobila jer je fokus na biciklistima i pešacima. Ta zemlja ima razvijenu mrežu biciklističkih staza.

Švajcarska
Octavian Lazar / Alamy / Alamy / Profimedia Gradski prevoz u Cirihu

Kako se navodi u studiji, veliki procenat putovanja automobilom u Austriji je kraći od pet kilometara što sugeriše da bi vozači mogli, u tom slučaju, da se prebace na bicikle. Međutim, infrastruktura nije toliko razvijena kao u Holandiji.

U analizi se zaključuje da je Austriji potrebna bolja povezanost gradova i drugih okolnih područja, pa je VCO pozvao na proširenje železničke i tramvajske mreže u predgrađima velikih gradova.

(EUpravo zato/The International)