Kako je najavljeno, vrednost investicije izgradnje pešačko-biciklističkog mosta u Novom Sadu je 38 miliona evra, a predviđeno je da radovi na mostu koji će se graditi na stubovima nekadašnjeg Mosta Franca Jozefa, počnu na proleće sledeće godine.

Prema pisanju eKapije, radovi će trajati 24 meseca, odnosno do proleća 2027. godine.

"Sve je spremno za izgradnju pešačko - biciklističkog mosta u Novom Sadu. Iz republičkog budžeta se finansira izgradnja čak tri mosta u Novom Sadu. To je istorijski uspeh svih nas", ocenio je premijer Miloš Vučević na potpisivanju ugovora.

Kompanija China Shandong International Economic & Technical Cooperation Group LTD, kako je dodao, pokazala se kao pouzdan parter, zbog čega se očekuje da će radovi na izgradnji novog pešačko-biciklističkog mosta početi najkasnije u aprilu i da će trajati dve godine.

Kako je najavio premijer, biće rekonstruisan i postojeći tunel sa liftovima do gornjeg platoa Petrovaradinske tvrđave, čime će biti ostvaren jedan novi koncept života grada na obe strane reke.

Predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković kazala je da je to divna kulturno-istorijska celina i veliki turistički potencijal za Novi Sad"

"Sledeći korak, nakon izgradnje mosta, jeste da se pristupi projektu velike obnove Petrovaradinske tvrđave", rekla je Gojkovićeva i dodala da će razgovarati sa gradonačelnikom Novog Sada, između ostalog, o projektu izgradnje botaničke bašte, koja bi, kako je ocenila upotpunila ovu celinu.

(M.A./EUpravo zato/biznis.rs)