U Nemačkoj se menjaju propisi za zimske gume, od početka oktobra, i oni će važiti na svim putevima u zimskim uslovima vožnje, piše Revija HAK.

Gume sa samo simbolom M+S (slovo M označava “mud“ na engleskom, tj. blato na srpskom, a slovo S označava “snow“ na engleskom, tj. sneg na srpskom) od prvog dana oktobra više nemaju status zimskih guma i vožnja sa njima će biti kažnjena. Zbog toga će se zimskim smatrati samo konkretno zimske i celogodišnje gume sa alpskim simbolom (planina sa tri vrha i pahuljicom) na boku.

Simbol M+S je već zamenjen alpskim simbolom 2018. godine, ali prelazni period se završava u septembru 2024. Ako imate gume koje nose samo M+S simbol (a nemaju alpski simbol), one ne smeju da se koriste za predstojeću zimsku sezonu u Nemačkoj.

Kazna za korišćenje (samo) M+S guma je 60 evra, a u slučaju saobraćajne nezgode penje se na 120 evra, a upitno je koliku štetu će pokriti osiguranje. Ukoliko do nezgode dođe zbog nedostatka zimskih guma, moguće je i da auto osiguranje samo delimično plati premiju, ističe ADAC.

Podsetimo, u Srbiji je ovo pitanje propisano Zakonom o bezbednosti saobraćaja, prema kojem ste u obavezi ste da imate sve četiri zimske gume sa oznakom M+S (MS, M-S ili M&S) u periodu od 1. novembra do 1. aprila, a pri tome šara na gumama ne sme da ima dubinu manju od 4 milimetra.

To znači da u našoj zemlji još uvek mogu da se vozi gume koje su od spetembra zabranjene u Nemačkoj, ali se postavlja pitanje o tome šta ako iz Srbije vozite ka Nemačkoj, turistički ili bilo kojim drugim povodom, da li takođe podležete kazni jer nemate gume koje su obavezne u ovoj zemlji.

(JA/EUpravo zato/Poslovni)