Iako je putovanje vozom ustaljeno u Srbiji, kupovina karata preko aplikacije je možda mnogima i dalje bauk.

Kako bi podstakli ljude da se okrenu onlajn kupovini, "Srbijavoz" od 1. septembra putnicima nudi popust od 10 odsto prilikom kupovine vozne karte preko aplikacije.

"Takođe, kako bismo smanjili broj ljudi koji ulaze u voz bez karte, pa onda kupe kartu od konduktera, uvešćemo dodatak na osnovnu cenu karte od 500 dinara. Ovo sve uvodimo u svrhu kako bismo navikli ljude da se umesto da se pojave u vozu bez karte, njih kupe pre nego što krenu na put", istakao je za RTS v.d. direktora "Srbijavoza" Ivan Bulajić.

Iz ovog preduzeća ističu da je međunarodna linija Beograd-Bar proširena do Novog Sada, a u narednom periodu se očekuje i linija od prestonice do Subotice i to brzim vozom "Soko", za svega 75 minuta.

Vozovi su jedan od zaštitnih znakova Evrope

Vozovi su svuda u Evropi. Jedni se kreću veoma velikim brzinama, dok drugi lagano krstare, danju i noću. Mladi Evropljani i turisti često planiraju putovanja vozom kao životnu avanturu.

Na primer, sa jednom propusnicom "Eurail Pass" možete da posetite 33 zemlje, a može se istraživati i svaka država pojedinačno.

Primera radi, trodnevna propusnica u Italiji bi vas koštala oko 165 evra (po osobi), a u tom periodu možete putovati bilo kojim vozom. Za tri dana se mogu obići od 2 do 4 značajne destinacije kojima je Italija prebogata. Francuska, zemlje Beneluksa i Portugal su još jeftiniji.

Putnici stoje na železničkoj stanici u nemačkom Štutgartu
Arnulf Hettrich / imago stock&people / Profimedia 

U ovu ponudu je uključena i Srbija, pa tako propusnica od tri dana stoji oko 7.800 dinara, a preporučuju se obilasci Beograda, Novog Sada ili Novog Pazara, kao i Niša, Dimitrovgrada ili Preševa.

Kupovina voznih karata onlajn se preporučuje širom Evrope kako biste unapred mogli da isplanirate svaki detalj i da rezervišete željeno sedište.

Evropska železnička mreža je toliko široka, da čak iako ne nađete karte od tačke A do tačke B, postoje brojne alternative, a na taj način se može upoznati i neki drugi grad.

Kao i u slučaju avionskih karata, i vozne mogu poskupeti kako se datum putovanja približava, zato sve treba isplanirati na vreme, pogotovo letnja noćna putovanja u jeku sezone.

Karte se mogu kupovati i na sajtovima pojedinačnih prevoznika, a ukoliko se pojavite na stanici rizikujete da sve budu rasprodate ili skuplje nego da ih uzimate preko inetrneta.

Železničke kompanije koje se najviše ističu u Evropi su Eurostar koji saobraća između Velike Britanije, Francuske, Belgije, Holandije i Nemačke, NS (Holandija), Renfe (Španija), Dojče Ban (Nemačka)...

Dok putujete vozom brinete i o planeti

Vozovi su ekološki prihvatljiva alternativa drugim prevoznim sredstvima. Putovanje vozom, emituje od 66 do 80 odsto manje CO2 u odnosu na putovanje avionom ili automobilom.

Električni vozovi, napajani niskougljeničnim izvorima, dodatno smanjuju ekološki uticaj, što predstavlja ubedljiv argument za preispitivanje izbora putovanja.

Evropska unija se zalaže za održivija putovanja na celom kontinentu. U borbi protiv klimatskih promena, Evropska komisija želi da do 2030. godine evropskim prugama saobraća dvostruko više brzih vozova. Plan je da ih do 2050. bude tri puta više, kako bi se smanjile emisije CO2 u transportnom sektoru.

(EUpravo zato)