Šafran je ubedljivo najskuplji i najtraženiji začin na svetu.

Ipak, njegovo gajenje i sakupljanje nije toliko jednostavno jer je za kilogram potrebno i do 200.000 cvetova, a cena samo jednog grama ide i do 40 evra.

Šafran je višegodišnja biljka, a začin se dobija iz cveta "Crocus sativus". Smatra se jednim od najskupljih začina na svetu. Prvo je uzgajan u Grčkoj, nakon toga počeo je da se uzgaja i u Evroaziji, a kasnije je donet u delove Severne Amerike i Severne Afrike.

Ono što je specifično za ovu biljku jeste da može da dostigne visinu do 30 centimetara.

Cveta jednom godišnje u periodu od dve nedelje. Svaki cvet ima tri tučka i mora se brati ručno i to veoma pažljivo u jutarnjim časovima kada se cvet otvori, inače vredna aroma izlapi. Za jedan kilogram šafrana je potrebno najmanje 150.000 cvetova što odgovara površini od oko 1.000 kvadratnih metara.

Osim što se koristi kao začin, pogodan je i za bojenje hrane. Obično se upotrebljava da obogati pirinčana jela.

Kako su Nikolići razvili posao sa šafranom?

Kako piše Zamedia, u krajinskom selu Tamniču nalaze se polja šafrana.

Saša Nikolić je odlučio da sa porodicom započne proizvodnju šafrana potpuno neplanirano. Na svom imanju u Tamniču, u blizini Negotina, podigli su zasad paulovnije, a onda su počeli da razmišljaju šta bi moglo da posade između sadnica, preneo je Biznis.rs.

Tada se pokazalo da je šafran bio najbolja opcija.

Lukovice šafrana naručili su iz Francuske i već nekoliko godina od ove biljke uspešno proizvode najskuplji začin na svetu.

Kako objašnjavaju, složena proizvodnja je razlog visoke cene šafrana.

"Šafran je skup jer je proces branja veoma zahtevan. Potrebno je da se cvet ubere istog dana kada se rascveta. Ako se ostavi za sledeći dan, nema nikakvu vrednost", naveo je Nikolić.

Radnici razvrstavaju šafran
Foto: Shutterstock

Branje zahteva vreme, a po završetku je potrebno odvojiti tučak, čitav proces se obavlja ručno jer ne postoji mašina koja je sposobna da obavi ove delikatne poslove. Nikolić navodi da samo vreme koje se utroši na dobijanje jednog grama diktira cenu.

Da bi se proizveo kilogram šafrana potrebno je oko 40 sati teškog fizičkog rada, a za samo jedan gram ovog začina treba ubrati oko 150 cvetova. Osim toga, ova biljka zahteva velike površine, pa sadnice sa jednog hektara zemlje daju oko 1,8 kilograma začina.

"Kada zasadite šafran, prve godine možete očekivati vrlo male količine. Kako prolaze godine, tako se broj lukovica u zemlji umnožava i raste, pa dobijate i veći broj cvetova. Već posle četvrte godine potrebno je da se rasadi. Na taj način imate veći broj lukovica, koje zauzimaju veći prostor, ali imate i više posla kada je u pitanju branje. Ostalo se obavlja relativno lako", objasnio je Nikolić.

Šafran se može prepoznati po specifičnoj slatko-gorkoj aromi, kojom oplemenjuje i slana i slatka jela, ali i pića.

(EUpravo zato/Biznis.rs)