Dva glavna poljoprivredna sindikata u Francuskoj najavila su novi talas protesta u novembru, usmeren protiv trgovinskog sporazuma o kojem pregovaraju Evropska unija i zemlje Merkosura (Argentina, Brazil, Paragvaj, Urugvaj i Bolivija). Proizvođači hrane u Francuskoj strahuju da bi ovaj sporazum mogao ozbiljno ugroziti njihovu egzistenciju, otvaranjem evropskog tržišta za jeftinije poljoprivredne proizvode iz Južne Amerike.

Farmerski lideri Arno Ruso i Pjerik Horel, predsednici sindikata FNSEA i "Jeunes Agriculteurs", izjavili su da će se protesti održati 15. novembra, kako bi izrazili svoje protivljenje sporazumu. Oni su upozorili da bi protesti mogli eskalirati i stići do Brisela, s obzirom na to da Evropska komisija nastoji finalizovati sporazum pre kraja godine, verovatno tokom samita G20 u Rio de Žaneiru 18. i 19. novembra.

Zašto francuski farmeri protestuju?

Francuski poljoprivrednici već godinama izražavaju zabrinutost zbog mogućih posledica sporazuma EU-Merkosur. Ključni razlog njihovog protivljenja je strah da bi jeftiniji poljoprivredni proizvodi iz Južne Amerike, proizvedeni po nižim standardima, mogli destabilizovati evropsko tržište i ugroziti domaću proizvodnju. Otvaranje tržišta za uvoz mesa, žitarica i drugih proizvoda moglo bi da obori cene, što bi moglo značajno da smanji prihode francuskih farmera.

Pored toga, postoji zabrinutost da standardi u zemljama Merkosura, posebno u vezi sa upotrebom pesticida, antibiotika i dobrobiti životinja, nisu u skladu sa strogim evropskim pravilima. Francuski farmeri smatraju da bi uvoz proizvoda nižeg kvaliteta mogao narušiti poverenje potrošača i ugroziti zdravlje ljudi.

Ekološki i politički problemi

Ekološke implikacije sporazuma dodatno podstiču proteste. Francuski poljoprivrednici smatraju da bi trgovinski pakt mogao dodatno da ugrozi prirodu zemalja poput Brazila, gde se krče šume za proširenje stočarstva i uzgoj soje. To bi išlo protiv ciljeva Evropskog zelenog dogovora, zbog čega su se francuski i evropski farmeri već pobunili ranije ove godine. Ovi pritisci već su naveli Evropsku komisiju i francusku vladu da privremeno ublaže zelene politike, ali zabrinutost i dalje postoji.

Političke tenzije i evropska perspektiva

Francuska je najglasniji protivnik ovog sporazuma. Francuska Vlada je zvanično protiv njega, a ministarka poljoprivrede Ani Ženevar ponovila je taj stav na sastanku sa evropskim kolegama. Istovremeno, ministarka trgovine Sofi Prima je upozorila da bi sporazum bez podrške Francuske mogao narušiti poverenje francuskog naroda u Evropsku uniju.

(M.A./EUpravo zato/politico.eu)