Na biciklističkoj ruti koja prati jedan od najpoznatijih hodočasničkih puteva u Evropi - Put Svetog Jakova, u švajcarskom Ajcholcu, nalazi se farma Andree i Ursa Čumperlina.

Sa dvoje dece nastavljaju porodičnu tradiciju stočarstva, grane poljoprivrede koja u kantonu Galen seže iz 15. veka kada su franjevci započeli sa uzgojem. Njihova farma je deo poljoprivredne zadruge Braunvieh koja okuplja devet hiljada uzgajivača smeđe krave (Brown Swiss).

Tamo je trenutno 26 grla ove cenjene rase, koju ovde uzgajaju za proizvodnju mleka. I to vrlo uspešno, budući da su za svoj posao dobili brojna priznanja i nagrade.

Prosečni prinos mleka po kravi je 8.000 litara godišnje. Po litri mleka ovde farmeri dobiju 0,77 CHF (švajcarskih franaka), što je 0,81 evra. Tako dobru otkupnu cenu postižu zbog visokog procenta beta kazein proteina, piše Agroklub.

Andrea i Urs svoje krave hrane senom, travom i kukuruzom. Silaža nije dozvoljena, jer se mleko koristi za izradu sira.

Isporučuju ga obližnjoj mlekari Keller, čija tradicija seže u 1888. godinu. Oni otkupljuju mleko od oko 30-tak stočara iz okoline koji im isporuče četiri miliona litara godišnje. Od njega nastane 400 tona različitih sireva.

Turisti plaćaju da bi spavali na slami

Na farmi nemaju zaposlenih izvan porodice, a veliku pomoć im pruža Ursov otac Franc Čumperlin. Okružuje ih 17 hektara poljoprivrednog zemljišta i četiri hektara šume, na kojima smeđe kravice rado pasu.

Urs im vrlo često stavlja ogrlicu sa zvonom, više zbog tradicije nego direktne koristi.

"Pomoću zvona možemo da otkrijemo ako nešto nije u redu sa životinjom, pomažu nam da ih nađemo i u najgušćoj magli, a sam zvuk ispunjava naša srca ponosom“, rekao je za Agroklub.

Ispaša na otvorenom stimulisana je od strane države, ističe ovaj stočar.

"Dobijemo oko tri hiljade evra godišnje da u razdoblju između maja i oktobra pustimo krave na ispašu“, kazao je Urs i dodao da otprilike 30 odsto prihoda njihove farme dolazi od državne subvencije.

Prihodi im dolaze uglavnom od proizvodnje mleka, ali sve češće i od agroturizma.

Naime, farma Čumperlinovih nudi nesvakidašnju uslugu, koje su se dosetili zbog lokacije na kojoj se farma nalazi. Hodočasnički Put Svetog Jakova, preko Švajcarske vodi u Španiju, gde se veruje da je sahranjen Sveti Jakov.

Taj su put tradicionalno prelazili pešaci, ali sve je popularniji i među biciklistima koji traže duhovno, ali i fizičko iskustvo.

Na gazdinstvu Andree i Ursa posetioci farme tako mogu da odmore i prenoće na slami.

Naime, iznad štale su ovi poljoprivrednici napravili prostoriju sa slamnatim krevetima, koja može da primi 10 spavača. Od proleća do jeseni svake godine ovde prenoći stotinak osoba, ispričali su ovi simpatični stočari.

Milion krava dnevno se čisti drvenom vunom

Još jedna zanimljivost na ovoj farmi tiče se higijene životinja. Naime, vimene krave ovde čiste drvenom vunom. Mnogli su čuli da se taj proizvod koristi za pakovanje, izolaciju ili za izradu briketa za potpalu, ali retki znaju da se može primeniti i u poljoprivredi.

Prema rečima proizvođača drvene vune za krave, Tomasa Vildbergera iz kompanije Lindner Suise, drvo ima antibakterijski efekt i sadrži antiseptička svojstva, a milion švajcarskih krava svakodnevno se tretira proizvodom Agroclean.

"Našu drvenu vunu Urs koristi za čišćenje i masažu svojih krava, 15-tak minuta svaki dan dovoljno je da se stimuliše laktacija", rekao je Tomas naglasivši da je reč o ekološki prihvatljivom materijalu, jer se dobija iz obnovljivih izvora i biorazgradiv je.

"Reč je o potpuno prirodnom proizvodu bez hemikalija koji se koristi u uzgoju krava, ovaca, koza i kamila. Mekan je, nema iverice, ima nizak procenat prašine i potpuno je suv", istakao je Wildberger, koji ga proizvodi od 1953. godine i izvozi u 28 zemalja.

Vrsta drveta koje se koristi za to je, prema Tomasovim rečima, poslovna tajna. Ipak, nagovestio je da konvencionalno drvo nije dobro za higijenu i moglo bi da ošteti vime.

Jednoj kravi potrebno je 3,5 kilograma drvene vune godišnje, a pakovanje od 12 kilograma njihovog proizvoda košta oko 60 evra.

(EUpravo zato/JA/Agroklub)