Rok za podnošenje prijava za program IPARD III Mera 1, koji nudi podsticaje za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava u izgradnju i opremanje objekata, kao i podizanje višegodišnjih proizvodnih i matičnih zasada, produžen je do 16. septembra.

Poljoprivrednici mogu dobiti pomoć ukoliko žele da izgrade objekat i opreme ga. Ulaganje u fizičku imovinu se odnosi i na podizanje novog ili obnavljanje postojećeg višegodišnjeg proizvodnog zasada voća, podizanje novog matičnog zasada viših fitosanitarnih kategorija sadnog materijala voća, kao i novog matičnog zasada viših fitosanitarnih kategorija sadnog materijala grožđa.

Investicije u nabavku opreme takođe mogu biti predmet ovog javnog poziva, ali samo u okviru investicije u izgradnju objekata, odnosno investicije u podizanje višegodišnjih proizvodnih i matičnih zasada, navodi se u saopštenju.

Obuhvaćeni su sektori mleka, mesa, voća, povrća, žitarica i industrijskog bilja, grožđa, jaja i ribarstva.

Poljoprivreda
Claudius Thiriet / AFP / Profimedia 

Informacije o javnom pozivu i izmenama dostupne su na telefonima Info-centra Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede: 011/260-79-60 ili 011/260-79-61, kao i kontakt centra Uprave za agrarna plaćanja 011/30-20-100 ili 011/30-20-101, svakog radnog dana od 7.30 do 15.30 časova.

Kako stoji na sajtu IPARD fonda, po jednom zahtevu bez obzira na ukupnu vrednost predmetne investicije, korisnik može da ostvari pravo na IPARD podsticaje u minimalnom nominalnom iznosu od 20.000 evra i maksimalnom nominalnom iznosu od 1.000.000 evra.

U periodu sprovođenja IPARD III programa, korisnik može da ostvari pravo na IPARD podsticaje u skladu sa ovim pravilnikom u ukupnom maksimalnom nominalnom iznosu od 2.000.000 evra.

Podsetimo, Evropska unija daje ovaj novac zemljama koje su u procesu pristupanja kako bi se pripremile za Zajedničku agrarnu politiku Evropske unije - setu jednakih pravila za sve.

Ova agrarna politika prodrazumeva i zajednički agrarni budžet. Kada neka zemlja uđe u Evropsku uniju, dobija svoj "deo kolača" u zajedničkom agrarnom budžetu kako bi se dodatno ulagalo u agrarnu politiku zemlje.

Mere IPARD-a

IPARD trenutno funkcioniše u okviru sledećih mera:

  • Mera 1 (M1) - Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava
  • Mera 3 (M3) - Investicije u fizičku imovinu koje se tiču prerade i marketinga poljoprivrednih proizvoda
  • Mera 7 (M7) - Diverzifikacija poljoprivrednih gazdinstava i razvoj poslovanja (podrška razvoju ruralnog turizma)

Sve informacije o aktuelnim i budućim programima IPARD fonda možete videti i na njihovom zvaničnom sajtu.

(EUpravo zato)