Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede objavilo je novi rok za podnošenje zahteva za program IPARD III M1 koji će treći put biti produžen - do 30. avgusta 2024. godine.

Može se dobiti pomoć za ulaganje u fizičku imovinu, izgradnju objekta sa opremanjem tog objekta, podizanje novog ili obnavljanje postojećeg višegodišnjeg proizvodnog zasada voća, podizanje novog matičnog zasada viših fitosanitarnih kategorija sadnog materijala voća, kao i novog matičnog zasada viših fitosanitarnih kategorija sadnog materijala grožđa. Investicije u nabavku opreme takođe mogu biti predmet ovog javnog poziva, ali samo u okviru investicije u izgradnju objekata, odnosno investicije u podizanje višegodišnjih proizvodnih i matičnih zasada.

Obuhvaćeni su sektori mleka, mesa, voća, povrća, žitarica i industrijskog bilja, grožđa, jaja i ribarstva.

Sve potrebne informacije možete dobiti pozivanjem telefona Info-centra Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede: 011/260-79-60 ili 011/260-79-61, kao i kontakt centra Uprave za agrarna plaćanja 011/30-20-100 ili 011/30-20-101, svakog radnog dana od 7:30 do 15:30 časova.

Kako stoji na sajtu IPARD fonda, po jednom zahtevu bez obzira na ukupnu vrednost predmetne investicije, korisnik može da ostvari pravo na IPARD podsticaje u minimalnom nominalnom iznosu od 20.000 evra i maksimalnom nominalnom iznosu od 1.000.000 evra.

U periodu sprovođenja IPARD III programa, korisnik može da ostvari pravo na IPARD podsticaje u skladu sa ovim pravilnikom u ukupnom maksimalnom nominalnom iznosu od 2.000.000 evra.

Podsetimo, Evropska unija daje ovaj novac zemljama koje su u procesu pristupanja kako bi se pripremile za Zajedničku agrarnu politiku Evropske unije - setu jednakih pravila za sve.

Ova agrarna politika prodrazumeva i zajednički agrarni budžet. Kada neka zemlja uđe u Evropsku uniju, dobija svoj "deo kolača" u zajedničkom agrarnom budžetu kako bi se dodatno ulagalo u agrarnu politiku zemlje.

Mere IPARD-a

IPARD trenutno funkcioniše u okviru sledećih mera:

  • Mera 1 (M1) - Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava
  • Mera 3 (M3) - Investicije u fizičku imovinu koje se tiču prerade i marketinga poljoprivrednih proizvoda
  • Mera 7 (M7) - Diverzifikacija poljoprivrednih gazdinstava i razvoj poslovanja (podrška razvoju ruralnog turizma)

Sve informacije o aktuelnim i budućim programima IPARD fonda možete videti i na njihovom zvaničnom sajtu.

(EUpravo zato)