Ministarstvo privrede objavilo je javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava mikro privrednim društvima čiji je osnivač i zakonski zastupnik žena i preduzetnicama, koje se bave proizvodnjom prehrambenih proizvoda i svoju delatnost obavljaju u seoskom području.

Za realizaciju ovog programa namenjeno je bespovratno 30 miliona dinara, stoji na sajtu Ministarstva privrede.

Sredstva su namenjena za finansiranje nabavke nove opreme koja se koristi za skladištenje, preradu i pakovanje poljoprivrednih proizvoda i repromaterijala čiji troškovi nabavke mogu da učestvuju do 25 odsti u strukturi ukupnog ulaganja za koja se potražuju sredstva Programa.

Bespovratna sredstva se odobravaju u visini od 100 odsto vrednosti investicionog ulaganja i to u rasponu od 300.000 do 500.000 dinara.

Poziv je otvoren do 10. septembra 2024. godine

Pravo da se prijave na konkurs za dodelu bespovratnih sredstava imaju:

  • pravna lica, registrovana u Agenciji za privredne registre kao privredna društva koja su razvrstana na mikro pravna lica u skladu sa Zakonom o računovodstvu.
  • preduzetnici registrovani u APR.

Prijava, sa pratećom dokumentacijom dostavlja se preporučeno poštom ili lično u zatvorenoj koverti na adresu: Ministarstvo privrede sa sledećim tekstom:

"PRIJAVA za Program podrške za razvoj preduzetništva žena na selu u 2024. godini, sa punim nazivom i adresom privrednog subjekta na poleđini koverte i naznakom NE OTVARATI".

Šta vam je potrebno da konkurištete?

Ministarstvo privrede je u svom javnom pozivu istaklo i šta treba dostaviti:

  1. Popunjen i potpisan Zahtev za dodelu bespovratnih sredstava, kao i Izjava koja je sastavni deo ovog zahteva
  2. profaktura ne starija od dana objavljivanja javnog poziva, na kojoj je obavezno navedeno da je oprema koja se nabavlja nova;
  3. slika opreme sa profakture;
  4. dokaz za obavljanje delatnosti za koju se nabavlja oprema, i to:
  • slike pogona i postojećih mašina;
  • kartice osnovnih sredstava, na dan 31. decembra 2023. godine na kojima je obeležena oprema koja se koristi za obavljanje delatnosti koja se dokazuje i za koju su dostavljene slike. Preduzetnici koji nemaju zakonsku obavezu da imaju karticu osnovnih sredstava mogu da dostave Popisnu listu na dan 31. decembra 2023. godine;
  • tri fakture za isporučen sopstveni proizvod, iz prethodne dve godine, od kupca sa kojim nisu u grupi povezanih lica.

(JA/EUpravo zato)